Dejte nám křídla. Zelenskyj oroduje v Evropě za dodání letadel

Při teprve druhé zahraniční návštěvě od vypuknutí ruské invaze se Zelenskyj snažil získat podporu pro dodání stíhaček, vyspělých zbraňových systému a střel dlouhého doletu. Jeho prosby přišly v době probíhajících tvrdých bojů, kdy se Ukrajina připravuje na očekávanou ruskou ofenzívu a spřádá vlastní plány na znovudobytí území drženého moskevskými silami. Podpora Západu je pro překvapivě tuhou obranu Kyjeva klíčová, uvedla agentura AP.

Zelenskyj nejprve přiletěl do Londýna, kde se setkal s britským premiérem Rishi Sunakem a králem Karlem III., rovněž navštívil vojenskou základnu, kde se cvičí ukrajinští vojáci v ovládání tanků Challenger 2. Poté zamířil do Paříže na večeři s francouzským premiérem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem. Ve čtvrtek se zúčastní summitu Evropské unie v Bruselu, což Scholz označil za "signál evropské solidarity a pospolitosti," informovala agentura Reuters.

[chooze:article;value:488979]

​Jednání s lídry tří velmocí sice konkrétní příslib nepřinesla, všichni nechali otázku dodání bojových letadel otevřenou, velkým pokrokem je však slib Britů, že vycvičí ukrajinské piloty na stíhačkách “odpovídajících standardům NATO“. To je všeobecně považováno za první nezbytný krok.

V Británii se Zelenskému dostalo vřelého přijetí. Opakovaně děkoval za pomoc. "Londýn stojí při Kyjevu od prvního dne," zdůraznil ukrajinský prezident rychlou reakci Británie na ruskou invazi. Se širokým úsměvem ho na čaji přivítal i král Karel III. "Král je pilot letectva a na Ukrajině je dnes každý pilot letectva králem," prohlásil Zelenskyj při projevu v parlamentu a požádal o dodání stíhaček s tím, že budou “křídly svobody“. Předsedovi Dolní komory předal přilbu od ukrajinského pilota s nápisem “Máme svobodu. Dejte nám křídla, abychom ji chránili.“

[chooze:article;value:488847]

​Premiér Sunak řekl, že stíhačky jsou "součástí rozhovoru" o pomoci Ukrajině a "nic není shozeno ze stolu".

Obdobný postoj má i Macron. Spolu se Scholzem slíbil podporovat Ukrajinu, dokud to bude potřeba. “Rusko nemůže a nesmí vyhrát," řekl Macron. Návštěva podle AP znamená obrat ve vztazích Zelenského k Francii a Německu, které dříve mnozí na Ukrajině považovali za země, které nedělají pro pomoc dost.

Kvůli návštěvě Evropy Zelenskyj teprve podruhé od začátku ruské invaze odjel z Ukrajiny. Prvně tak učinil v prosinci při cestě do Spojených států.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.