Dejte si pozor, kde necháváte ručník. Další destinace zavádí tvrdé pokuty

Letoviskům ve španělské Andalusii došla trpělivost s lidmi, kteří si pozdě večer nebo brzy ráno přinesou své věci na pláž, nechají je tam a odejdou. Chtějí si tak zajistit dobré místo, až se později ten den vydají k moři. Ve třech městech v provincii Málaga za to nově hrozí tučná pokuta ve výši až 300 eur, v přepočtu více než sedm tisíc korun. 

Opatření přijala letoviska Algarrobo, Vélez-Málaga a Torrox. "Nepovažovali jsme za spravedlivé, že velmi žádaná přední část byla zabraná, ale viděli jsme tam pouze prázdná lehátka a slunečníky," cituje španělský deník La Vanguardia radní města Torrox Vanessu Lópezovou. Na situaci si stěžovali nejen mnozí místní obyvatelé, ale i turisté. 

Tzv. válka o slunečníky se vede prakticky ve všech dovolenkových destinacích. Letoviska v Málaze tak nejsou prvními ani posledními, která vysloveně zakázala zabírání místa na pláži tímto způsobem. V rámci Španělska stejné opatření platí například i ve městech Cullera, Calp nebo Oropesa del Mar ve Valencijském společenství. Tam ale za tuto praktiku hrozí pokuta ve výši až tří tisíc eur, tedy přes 70 tisíc korun. 

[chooze:article;value:513392]

Pokutu v řádu desetitisíců korun mohou turisté dostat také v Itálii, kde zákaz zabírání místa na pláži platí v celé zemi, a to už několik let (více se dozvíte v tomto článku).

Ani v Chorvatsku takové praktiky nejsou vítané a v řadě letovisek se za ně také rozhodli rozdávat pokuty. Jak ale připomíná deník Danas, v praxi to většinou vypadá tak, že strážníci hříšníkům ručníky a další věci, které nechali na pláži, "pouze" zabaví a odvezou pryč. 

Než vyrazíte na dovolenou, je dobré se vždy dopředu seznámit s místními předpisy. Na plážích se totiž můžete dopustit i jiného nežádoucího chování, než je zábor veřejného prostoru. Například ve Španělsku je na některých místech zakázané čůrat do moře, jinde můžete dostat pokutu za míčové hry nebo pokud vezmete na pláž psa, upozorňuje deník el Periódico de Espana

V následující reportáži se můžete podívat na to, za co vám hrozí pokuta v Benátkách: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.