Dělejte něco s cenami potravin, hřmí opozice i odborníci. Řekli, co po vládě chtějí

Místo řešení neustálé dohady o tom, kdo za zdražení potravin může. Vzájemně se obviňují zemědělci, výrobci, obchodníci i vláda. "Místo toho, aby vláda jednala o snížení energií pro potravináře a tím zlevnila potraviny, tak zatím slyšíme jen obviňování, jací jsme všichni zlí," prohlásil viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

"Chci upozornit, že ceny energií klesají. Vnímám slova Tomáše Prouzy, že si tady hledá pouze alibi," reagoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Hádka mezi ministrem zemědělství a zástupcem obchodníků se přitom už dostala do osobní roviny. 

"Nejsem to já, kdo porušil slib. Já tehdy tlumočil slib Tomáše Prouzy a dalších zástupců velkých řetězců," řekl Výborný.

[chooze:article;value:532395]

Vláda se kritiky dočkala také od opozice, která argumentuje podobně jako zástupce obchodníků Prouza. "Vláda je neskutečně naivní. Zdražuje se proto, že vláda zdražuje elektřinu," míní místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). "Mezitím se nechá obchodníky odrbat sám ministr financí Zbyněk Stanjura, který nám z eráru projede 13 miliard korun," dodala předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO).

Stanjura se k tomu ale odmítá vyjádřit. Opoziční politici a odborníci přitom tvrdí, že vláda má mechanismy na to s rostoucí cenou potravin něco dělat. "Problém je ve vládě, že nemají vůli s tím něco dělat. Vláda by jednak měla zmapovat, jaké jsou marže, víme, že některé obchody mají běžně 100, 200procentní marže," poznamenal politolog Lukáš Valeš.

[chooze:article;value:532231]

"Musí opravdu zatlačit na ty řetězce. Pokud by snížily marži, tak se samozřejmě cena potravin sníží," myslí si poslankyně Margita Balaštíková (ANO). 

"Zatím se o tom spíše bavíme, než že by někdo něco dělal. Pojďme řešit konkurenci obchodu, tlačit i na zveřejňování, jak vysoké mají obchody přirážky," uvedl prezident Agrární komory Jan Doležal.

[chooze:article;value:532356]

"Vláda by měla, tak jako to dělají okolní státy, podporovat přiměřeným způsobem ceny energií. Pokud ruší dotace potravinářům, tak se to samozřejmě projeví i ve zvýšených cenách," sdělil poslanec Jan Hrnčíř (SPD).

Kabinet Petra Fialy (ODS) se hájí tím, že pomyslný míč je straně obchodníků. "Nejjednodušším řešením by bylo, kdyby potravináři a obchodníci, kteří na prodeji potravin vydělávají nejvíce, drželi ceny potravin na přijatelné úrovni. Musíme ale postupovat tak, aby se ceny potravin snižovaly," poznamenal Fiala.

"To, co může udělat stát je zajištění férového trhu," zdůraznil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). V úterý bude ministr zemědělství jednat s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže o tom, jaké kroky je ještě možné posílit.

Ekonom Štěpán Křeček o cenách potravin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.