"Dělejte tohle a budeme vás ignorovat!" Marika řekla, čím cestující štvou letušky

Jedním z největších omylů při létání letadlem je neustálá dostupnost letušek. Jejich přivolání přes tlačítko nad hlavou totiž není automatické a jeho časté využívání spíše komplikuje palubní servis, domnívá se v rozhovoru pro britský web Mirror letuška Marika Mikušová, která o svých zkušenostech ve vzduchu napsala populární knihu. 

"Zneužívání zvonečku rozhodně spíš povede k tomu, že vás budou ignorovat, takže to, prosím, nedělejte. Nikdy nevíte, zda opravdu nebudete potřebovat lékařskou pomoc. A my také ne, protože vás pak budeme záměrně ignorovat," přibližuje zvlášť v létě častou situaci na palubě. Radí, aby lidé palubní personál vyhledali sami a hlavně na něj neluskali prsty. 

Práce letušky by podle ní také neměla mít v popisu práce spojení diplomacie a vychovatelek v jedné osobě. "Když se cestující pohádají a nejsou schopní to vyřešit bez nás, vadí nám to. Jste dospělí, promluvte si mezi sebou a vyřešte si sezení u okna nebo místo ve schránce na zavazadla nad sedadlem," řekla. 

[chooze:article;value:512600]

Tipy na palubní záchod 

​Nejčastější chybou turistů je ale i podle dalších letušek hlavně povýšené chování pasažérů a samozřejmost sexistických připomínek některých lidí letících k moři. Jako Češka sama zmiňuje i nevhodné a nepříjemné narážky na akcent ze strany západních cestujících. 

S historkami o obtížně zvladatelných turistech se na oblíbeném tiktokovém profilu svěřuje také americká letuška Brenda Orelusová, která svým divákům představuje také tipy na cestování letadlem. V této souvislosti třeba doporučuje vyhnout se toaletnímu papíru, který je na palubní toaletě kvůli turbulencím téměř vždy znečištěný od cestujících. Místo toho by si měli nabídnout ubrousky, které bývají uložené v přihrádkách výše. 

[chooze:article;value:513134]

Nejpřekvapivější informací byl pro její sledující také žebříček nejšpinavějších míst v letadle. Nejvíc nehygienickým totiž překvapivě nejsou toalety, ale kapsy na sedadlech. "Uklízečky pouze sahají dovnitř a vynášejí odpadky, takže se tam hromadí všechny bakterie a bez pravidelné údržby nebo čištění, zatímco toalety se pravidelně utírají a dezinfikují," říká Brenda pro deník Daily Mail

Odpudivým chováním u cestujících jsou podle Brendy hlavně jakékoliv zmínky o terorismu nebo útocích, které podle ní už dávno nejsou vtipné. Jejich opakování, byť ve vtipu, může lehce zalarmovat posádku letadla a ostrahu. Podobné poznámky se nedávno vymstily i českému turistovi, kterého kvůli jeho vyhrožování bombou před nástupem do letadla museli z letu vyhodit. 

Letiště v Evropě se plní cestujícími. Stav v příštích týdnech bude kritický (07/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.