Dělníci na Pražském okruhu závodí s časem. Na opravu silnice mají jen víkend

Pražský okruh mezi Lochkovským tunelem a sjezdem na Slivenec. Tříkilometrový úsek je jedním z nejvytíženějších míst české dálniční sítě, zároveň ale také nejrozvrtanější. O tomto víkendu to platí dvojnásob.

Nový povrch dělníci pokládají těsně před portálem tunelu ve směru k letišti, což znamená dosud největší omezení od červencového začátku rekonstrukce. Jeden tubus tunelu je úplně uzavřen, ruch je tam jako nikdy dříve. "Desítky lidí a v součtu desítky kusů techniky," uvedl mluvčí stavební firmy Ondřej Šuch.

Pracovat se má jako o závod, aby byl tunel v pondělí průjezdný. Po víkendu by totiž mohl nastat dopravní kolaps. Rekonstrukce okruhu výrazně zatížila dopravou západní část Prahy, souběžně se navíc opravuje i nedaleký Barrandovský most.

[chooze:article;value:576512]

​Načasování prací kritizovali řidiči i dopravní experti. "Souhra dvou nebo více velkých přestaveb či úprav s sebou přináší velikánské komplikace," varoval dopravní expert Igor Sirota.

Asfaltový povrch byl podle měření před kolapsem a s výměnou za betonový prý čekat nešlo. "Řidiči by nám nadávali, že jsme to nechali úplně rozbít," vysvětloval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Životnost nového povrchu je plánována na 30 let. Celá stavba vyjde dohromady na 238 milionů korun. Nový povrch dostala před časem i dálnice D1. Ne všude se to ale povedlo. Například u středočeského Lokte ho musely stavební firmy znovu předělávat už po necelém roce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.