Dělníci si pokladem zaráželi dveře od kůlny. Cena sochy dosahuje 70 milionů

Učiněný poklad se podařilo znovu získat skotskému městečku Invergordon. V jedné z tamních dílen objevila radní sochu, kterou dělníci používali jako zarážku do dveří u kůlny. Busta zobrazující mladého muže městu už patřila. Dlouhou dobu však byla ztracená.

Sochu našli radní už v roce 1998 a krátce poté, co ji vyčistili a zhodnotili, odhadovali její cenu na více než 6 milionů korun. Od té doby však její cena rostla. Při posledním zhodnocení by se busta mohla prodat až za téměř 70 milionů korun, píše portál CNN.

[chooze:article;value:523531]

Busta pochází původně z 18. století a vyobrazuje mladého muže, kterým má být britský šlechtic, zákonodárce a zakladatel Invergordonu John Gordon. Na zakázku ji vytvořil slavný francouzský sochař Edmé Bouchardon v roce 1728. Bouchardon byl mimo jiné i dvorním sochařem francouzského krále Ludvíka XV.

Osud sochy mladého Gordona je neznámý, ví se však, že ji Invergordon odkoupil v roce 1931. Tehdy za sochu zaplatil pět liber, což je v přepočtu i s inflací více než jedenáct tisíc korun. Jak se socha ocitla v zahradním přístřešku a jak dlouho tam byla se však neví. Radní odhadují, že mohlo jít o několik desetiletí, píše portál Scotsman.

Městečko nyní připravuje sochu k prodeji v aukci, kde může městské pokladně přinést až zmíněných 70 milionů. Peníze by měly jít na podporu rozvoje Invergordonu. Za co přesně město peníze utratí se ale ještě radní nerozhodli.

V Polsku nalezli židovský poklad z druhé světové války. Jde o rodinné stříbro (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.