Dělníci zalepili hnízda s chráněnými ptáčaty. Podle znalce tam žádná nebyla

Panelový dům v Klášterci zateplují dělníci. Jenže pod střechou tam každoročně hnízdí desítky chráněných rorýsů. A ti právě teď na svět přivádějí mláďata.

Nikdo neví, kolik hnízd a mláďat už dělníci stihli zateplovací hmotou zalepit. Jedna strana paneláku může mít pod střechou až desítky hnízd.

"Dutin je minimálně 140. Viděli jsme jejich vývržky, viděli jsme je zaletovat, vyletovat. Je to zcela jasné, že to je hnízdiště. Je to nepochybné," řekl TV Nova ornitolog Václav Beran.

Stavební firma se hájí tím, že jí práce umožnil znalecký posudek, podle kterého na domě žádná hnízda nejsou a nikdy nebyla. Štábu TV Nova ale stačilo jen pár minut, aby rorýse natočil.

[chooze:article;value:542961]

​"Větrací otvory jsou zajištěné krycí mřížkou," uvedl znalec Pavel Jaroš, který posudek vydal. Pondělní průzkum ale žádné mřížky neobjevil. Stavbu teď posuzuje Česká inspekce životního prostředí, která může nařídit její omezení. Například to, že se ke zbylým hnízdům dělníci nesmí přiblížit, dokud mláďata neodletí.

Před třemi lety inspekce řešila téměř identický případ při rekonstrukci mateřské školy v Ústí nad Labem. Také tam dělníci zakryli hnízda tepelnou izolací.

"Ptáci zůstali buďto uvězněni vevnitř, nebo stihli vylétnout, ale opustili tam mláďata a vajíčka, která čeká pravděpodobně smrt," popsal ornitolog Beran. U paneláku tak létají rorýsi, kteří se snaží dostat do svých hnízd, ale nejde jim to.

Stavební firma i město, které si rekonstrukci objednalo, dostaly pokutu ve výši 100 tisíc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.