Demokratičtí guvernéři podpořili Bidena. Je dostatečně fit, tvrdí

Je Joe Biden způsobilý vykonávat funkci prezidenta Spojených států a ucházet se o znovuzvolení, nebo ne? To je otázka, kterou si v posledních dnech pokládala značná část amerických voličů. Hlavním zdrojem obav byla nepovedená předvolební debata, při které se 81letý prezidentský kandidát zadrhával.

Po středečním setkání s vrcholnými představiteli Demokratické strany to ale vypadá, že prezident má jejich plnou podporu. "Naše volba v listopadu je jasná. Prezident je naším kandidátem, je lídrem naší strany. Prezident nám řekl velmi jasně, že šel do voleb s tím, aby vyhrál," uvedl Wes Moore, guvernér státu Maryland.

"Ano. Je dostatečně fit na to, aby vykonával tento úřad. Nikdo z nás nepopírá, že ve čtvrtek předvedl špatný výkon. To ale nemá vliv na to, co ve skutečnosti chce sdělit," podpořil Bidena také guvernér Minnesoty Tim Walz.

[chooze:article;value:563131]

Biden za zavřenými dveřmi poobědval také s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, o které se spekulovalo, že by ho mohla na kandidátce nahradit. I ta mu ale vyjádřila svoji podporu.

"Prezident má jasnou mysl a i nadále zůstává v souboji o prezidentské křeslo. Chce pokračovat v práci na úspěších, kterých dosáhl, a v plnění úkolů pro americký lid. Těší se na to," řekla.

Bidena k odstoupení z boje o prezidentské křeslo vyzvali už dva straničtí kongresmani a také klíčový dárce Demokratické strany. Rozhodnout by se měl nejpozději do srpnového nominačního sjezdu Demokratů.

Šance prezidentských kandidátů v USA jsou vyrovnané, říká Virt:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.