Demonstrace proti turistům. Obyvatelé malebného městečka už jich mají dost

Tři roky od vypuknutí pandemie nemoci covid-19 se turistický ruch vrací do normálu a lidé opět ve velkém cestují po celém světě. Zatímco většina turistických míst se raduje, protože je na penězích cestovatelů závislá, tak obyvatelé rakouského městečka Hallstatt zorganizovali proti turistům protest, uvedl web BBC.

Městečko má něco málo přes 700 obyvatel, ale každý den do něj zavítá až 10 tisíc návštěvníků. Podle obyvatel města je Hallstatt jednou z nejvíce turisty navštěvovaných evropských destinací. Vadí jim zejména velké množství tzv. jednodenních výletníků, kteří do města přijíždějí velkými autobusy.

[chooze:gallery;value:33027]

​Obyvatelé proto už dlouhodobě volají po omezení počtu denních turistů a po zákazu zájezdových autobusů po 17. hodině. Přestože je příjem z cestovního ruchu pro ekonomiku města dobrý, tak podle místních je turistů již příliš mnoho.

Zeď se nepovedla

Vedení města proti náporu turistů bojuje dlouhodobě. V květnu letošního roku svět zaujala tzv. anti-selfie zeď ze dřeva, která úmyslně kazila výhled na město. Po pár dnech byla ale po velké kritice odstraněna.

Hallstatt, který leží bezprostředně u Halštatského jezera, je již od roku 1996 zapsaný na seznamu UNESCO. Turisté tam jezdí již dlouhé roky obdivovat barevné domky natěsnané vedle sebe na pobřeží, přímo pod vysokými horami.

[chooze:article;value:519680]

​Enormní nápor turistů z posledních let způsobil mimo jiné snímek Ledové království od společnosti Disney, která právě podle Hallstattu vytvořila snové království Arendelle, ve kterém princezny Anna a Elsa prožívají své pohádkové dobrodružství. Boom návštěvníků z Asie zase způsobil jihokorejský seriál, jenž se v městečku natáčel.

Podobný problém jako Hallstatt řeší také italské Benátky. Tam ale velké množství jednodenních turistů vozí zejména obří výletní lodě, stejně jako do chorvatského Dubrovníku.

Podívejte se, jak některá evropská města "bojují" s masovým turismem (05/23):  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.