Demonstranti v Brazílii vtrhli do parlamentu. Chtěli převrat

Stoupenci krajně pravicového exprezidenta Brazílie Jaira Bolsonara vtrhli v neděli do budovy brazilského Kongresu. Podle britské BBC rozbíjeli na místě okna a volali po vojenské intervenci. Odmítají uznat zvolení Bolsonarova protikandidáta Luly da Silvy prezidentem. Policie proti výtržníkům nasadila slzný plyn. 

Agentura Reuters uvádí, že demonstranti obklíčili a dobyli také prezidentský palác a vtrhli do objektu nejvyššího soudu. Místní média odhadují, že se nepokojů účastní asi 4 000 lidí.

[chooze:article;value:482505]

Brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva, který byl v té době na oficiální cestě ve státě Sao Paulo, označil  v emotivním televizním projevu útok za "barbarství" a agresory za "fanatické fašisty". Tvrdě zkritizoval policii. "Policie neudělala vůbec nic. Prostě pustili protestující dovnitř," citovala ho BBC.

Prezident povolal k obnovení pořádku v hlavním městě národní gardu a vyzval k potrestání viníků. Podle záběrů CNN dostaly bezpečnostní složky kolem osmé večer místního času (půlnoc našeho) všechny tři budovy pod kontrolu. Zatýkaly demonstranty a odvážely je s pouty na rukou v autobusech. Zadrženo bylo nejméně 400 výtržníků.

Média přirovnávají nepokoje k útoku Trumpových příznivců nespokojených s výsledkem voleb na americký Kapitol před dvěma lety. Trump a Bolsonaro jsou spojenci, brazilskému exprezidentovi se přezdívalo "Trump tropů".

[chooze:article;value:475177]

​"Odsuzuji tento pobuřující útok na brazilské vládní budovy, který podnítil demagog Bolsonaro svým bezohledným pohrdáním demokratickými principy," uvedl podle BBC předseda vlivného zahraničního výboru amerického Senátu demokrat Bob Menendez a dodal, že "Trumpovo dědictví nadále otravuje naši polokouli".

Výtržnosti odsoudily mezi prvními USA, Francie, Španělsko, Mexiko, Chile, Argentina či Portugalsko a vyjádřily prezidentovi da Silvovi plnou podporu.

Chování svých příznivců odmítl mezi posledními i exprezident Bolsorano, když na twitteru odsoudil "drancování a vpády do veřejných budov“. Pobývá na Floridě, kam odjel koncem prosince, aby se vyhnul inauguraci svého nástupce.

Útokem vyvrcholilo napětí, které v brazilské společnosti doutná už měsíce ne-li roky, uvedla BBC. Je provázeno rostoucí inflací a chudobou i stagnující ekonomikou. Země je polarizovaná a těsný výsledek prezidentských voleb byl rozbuškou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.