Demonstranti ve Francii zapálili radnici. Policie zatkla už více než 170 lidí

Protesty ve Francii doprovází násilí a vandalismus. Ve městě Bordeaux demonstranti zapálili radnici. Hasičům se podařilo požár rychle dostat pod kontrolu. Kdo radnici zapálil, ale zatím není jasné. Podle deníku BBC začaly hořet vstupní dveře.

Protesty ale otřásají i dalšími městy. V ulicích bylo podle deníku France 24 zadrženo už více než 170 lidí, z toho 77 přímo v Paříži. Demonstranti ve městě zapalovali novinové stránky i odpadkové koše.

V Nantes se demonstrantům podařilo vniknout do budovy správního soudu. Protestující tam vyplenili recepci a rozbíjeli okna. Francouzská premiérka Élisabeth Borneová označila násilí za nepřijatelné.

[chooze:article;value:495668]

​Protesty ve Francii vyvolala důchodová reforma. Ta zvýšila věk odchodu do důchodu o dva roky, tedy na 64 let. Demonstrující tak v ulicích mávají transparenty proti vládě a prezidentu Macronovi. Toho osočují z toho, že pohrdá francouzským lidem.

Demonstrací napříč zemí se podle policie zúčastnil už více než milion lidí. Odboráři ale hovoří dokonce o 3,5 milionech. Asi 150 policistů bylo během zásahů zraněno. Protestující po nich hází dlažební kostky i zápalné lahve.

[chooze:gallery;value:30901]

​​Francii zaplnili demonstranti. Macron se občany snažil uklidnit skrz projev:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.