Demonstranti zvítězili. Gruzínská vláda stáhla návrh kontroverzního zákona

Naděje na vstup do Evropské unie v Gruzii po dvou dnech znovu vzplála. Masivní protesty v hlavním městě Tbilisi nebyly zbytečné. Vláda návrh zákona, který by mohl gruzínské snahy o vstup do EU ohrozit, nakonec stáhla.

Gruzínské bezpečnostní složky rozháněly demonstranty poblíž sídla parlamentu pomocí vodních děl a slzného plynu ještě ve čtvrtek časně ráno. Protestující na ně zase házeli zápalné lahve a stavěli barikády.

Návrh zákona, proti kterému se vzbouřily tisíce lidí, by po všech organizacích, které mají více než 20 % prostředků ze zahraničí, vyžadoval, aby se registrovaly jako takzvaní zahraniční agenti. Takový zákon už více než deset let platí v Rusku.

[chooze:article;value:493780]

"V naší ústavě máme napsáno, že jednou z našich hodnot je evropská integrace, a tato ruská vláda se snaží jít jiným směrem," postěžovala si protestující Tina Magrakvelidzeová. 

Podporu protestujícím a gruzínské opozici vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Neexistuje žádný Ukrajinec, který by Gruzii nepřál demokratický a evropský úspěch. Chceme vstoupit do Evropské unie a také tam vstoupíme. Gruzie chce vstoupit do Evropské unie a jsem si jistý, že tam také vstoupí. Všichni svobodní Evropané si to zaslouží," prohlásil.

Gruzie požádala o členství v Evropské unii loni v březnu. V červnu Evropská rada oznámila, že je připravena udělit jí status kandidátské země.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.