Den hrdinů v Praze. Lidé mohli poznat ty, kteří za ně nasazují životy

Přes 100 kusů speciálních vozidel a další těžké techniky představily záchranné i ozbrojené složky. "Máme vlastně všechny složky od hasičů, záchranky, policie, městské policie," uvedl pořadatel Tomáš Hübl. Největší úspěch u tisíců lidí, kteří na pražské výstaviště přišli, slavil tradičně policejní vrtulník. 

A mezi hrdiny samozřejmě nemohli chybět ani ti čtyřnozí. Psovi Jimmymu je 12 let a před důchodem se specializoval na hledání osob. Jeho největším úspěchem je záchrana seniorky, která byla ztracená v lese přes dva dny.

Ti, kteří slouží u Záchranné brigády kynologů, se na vyhledávání osob v sutinách nebo pod lavinou připravují i čtyři roky a potom musí skládat zkoušky. "Jsme složkou integrovaného záchranného systému, ale jsme dobrovolníci. Bohužel na tuto činnost není moc sponzorů," posteskla si členka brigády Kristýna Kiliánová.

[chooze:article;value:523552]

K vidění bylo i policejní Ferrari a další nadupané káry v barvách policie. A síly poměřili i hasiči při vyprošťování osob z havarovaných vozidel. "Máme vyprošťovací zařízení, rozpínák, nůžky, já mám za sebou pár zásahů, kde jsme vyprošťovali, stříhali osoby přes hodinu," poznamenal velitel hasičské stanice Nepomuk Zbyšek Zuber.

Při zásazích mají na sobě hasiči vybavení, které váží desítky kilogramů. Jen dýchací přístroj váží přes 15.

Integrovaný záchranný systém dlouhodobě trápí nedostatek personálu, některé složky proto letos zmírnily vstupní podmínky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.