Den otevřených dveří magistrátu již 28. října

V letošním roce se bude opět konat den otevřených dveří budov pražského magistrátu, a to ve svátek 28. října. V tento den budou od 10:00 do 18:00 otevřeny hned tři budovy, do kterých bude moci veřejnost zdarma nahlédnout.

Navštívit bude možné Rezidenci primátora hlavního města Prahy, která vznikla v roce 1928 jako součást Městské knihovny. Autorem projektu celé budovy je František Roith a interiéry jsou ukázkou stylu art deco. Rezidenci ve skutečnosti obýval jen jeden primátor, takže od začátku slouží spíše k protokolárním a reprezentačním účelům. V rámci dne otevřených dveří jsou zde připravené i komentované prohlídky.

Po dlouholeté rekonstrukci byl loni v září zpřístupněn veřejnosti také Clam-Gallasův palác na Mariánském náměstí. I ten bude v Den vzniku samostatného československého státu možné zdarma navštívit a připraveny jsou i v tomto případě komentované prohlídky. Na prohlídky Rezidence primátora i Clam-Gallasova paláce je však nutná předchozí registrace na stránkách www.prague.eu/rezervace.

Mezi zpřístupněnými budovami na Mariánském náměstí nebude chybět ani Nová radnice, která už od svých počátků slouží pro městské úředníky a vedení města. V minulosti zde sídlil berní úřad, dnes z tohoto místa rozhoduje primátor a městští radní. V zastupitelském sále bude možné zhlédnout například loutkové divadelní představení o pejskovi a kočičce od Říše loutek. Představení budou zdarma a navštívit je bude možné od 11 a od 14 hodin.

Dále budou veřejnosti zpřístupněny Škodovy salonky, které tvoří pět propojených místností v prvním patře Škodova paláce v Jungmannově ulici. Palác byl postaven jako administrativní budova ředitelství Škodových závodů v Plzni podle návrhu architekta Pavla Janáka v letech 1924 až 1926 a salonky byly zařízeny jako reprezentační prostory továrníka Škody. Postupem času byly zrekonstruovány, a návštěvníci je tak nyní mohou vidět v plném lesku.

V Nové radnici se uskuteční také různá pěvecká vystoupení a v přízemí budovy bude připraven bohatý doprovodný program pro děti i dospělé od různých městských společností. Návštěvníci se mohou těšit například na inovativní technologie, 3D letecký simulátor, lego robotiku, autodráhu nebo malování na obličej. Ti nejmenší mohou zkusit získat dětský řidičský průkaz od Městské policie hl. m. Prahy nebo si vyzkoušet resuscitaci pod dohledem pražských záchranářů. Celý program a další podrobnosti jsou k dispozici na stránkách www.praha.eu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.