Den s kandidátem na prezidenta Pavlem: Vystoupil proti politice Viktora Orbána

Generál se rozhodl hned seknout do živého. Vadí mu, že Maďarsko někteří naši politici označují jako vzor – například v boji proti vysokým cenám pohonných hmot. Cenový strop tam přitom skončil fiaskem.

"Tato stanice byla ještě před několika dny uzavřena. Teď sice prodává, ale ceny benzinu jsou tu stále o dvě až tři koruny vyšší než u nás," okomentoval situaci kolem pohonných hmot při návštěvě jedné z maďarských čerpacích stanic.

[chooze:article;value:479341]

​Pavel se rozhodl otevřít problém, který trápí velkou část Unie – příklon Maďarska od demokracie k vůdcovskému systému. V Budapešti proto pozval na schůzku všechny, které Orbánův režim potlačuje.

"V Maďarsku máme obří vládní mašinerii, která řídí propagandu," tvrdí investigativní novinář Tamás Bodoky. "Maďarsko se stalo autoritářským systémem, který plně kontroluje Viktor Orbán," doplnil ho analytik Bulcsu Hunyadi.

Petr Pavel v diskuzi s nezávislými novináři předvedl, že dokáže plynně mluvit anglicky. Orbána sice kritizuje, ale jako prezident by ho prý rád potkal. "To neznamená, že když se s někým sejdu, musím s ním souhlasit. Já jsem jednal i s například generálem Gerasimovem (současný šéf ruské armády, pozn. red.), i když jsme spolu měli velký nesouhlas," vysvětlil Pavel.

[chooze:article;value:479445]

​Další cesta po pomníčcích maďarské demokracie vedla ke Středoevropské univerzitě založené mecenášem Georgem Sorosem. Kvůli omezování akademických svobod se přesunula do Vídně. "Jenom proto, že se Viktor Orbán cítil ohrožen tím, že tady budou vzděláváni nezávislí a chytří lidé, kteří by ho případně potom mohli ohrozit," myslí si kandidát na prezidenta.

Poslední zastávka vedla symbolicky před redakci, která byla dřív nezávislá. Dnes podle Pavla pomáhá šířit vládní propagandu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.