Den Vltavy přilákal tisíce diváků. Tradičně zahájil plavební sezónu

I přes zataženou oblohu se v neděli sešlo u břehů řeky v Praze na 15 tisíc lidí. Den Vltavy zahájil plavební sezonu. Na řeku vyrazilo zhruba 40 plavidel.

Od vorů a šlapadel, přes člun Poříční policie až po Salonní rychloloď Nepomuk. Největším lákadlem byl ale kolesový parník Labe z roku 1949. Vltavu v hlavním městě brázdil do roku 1986, kdy byl kvůli poruše kotle vyřazen z provozu. Loni ho koupila a opravila plavební společnost.

"Byl v roce 1998 prodán do Německa a vlastně letos je to 25 let, co se vrací do Prahy, sice na jeden den, ale byl zachráněn," sdělil organizátor Zdeněk Bergman.  "Pluje se s tím hezky, pěkně se to ovládá a moc mě to baví," prozradil kapitán parníku Vlastimil Drhel.

[chooze:article;value:495714]

Do vody se dnes vydalo také zhruba deset otužilců. U stanoviště Vodní záchranářské služby Hippocampus si lidé mohli nechat změřit tlak a cukr nebo vyzkoušet potápěčské vybavení. "Poskytujeme vlastně služby na vodních tocích tady v Praze, zároveň i jako potápěčské služby," řekla mluvčí Aneta Čeřovská.

Kromě zahájení plavební sezóny organizátoři touto akcí přivítali také jaro, které už je za dveřmi a oslavili Světový den vody, který připadá na středu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.