Den za Ukrajinu: Musíme dělat vše pro to, aby Rusko ve válce neuspělo, řekl Pavel

Na sobotu je připravených několik akcí. Součástí hlavního programu Dne za Ukrajinu je od 13:00 koncert pro děti rodičů, kteří podporují Ukrajinu. Vstup je zdarma.

Ve tři hodiny odpoledne začal Pochod za Ukrajinu. Vyšel z náměstí Kinských od Pomníku Tarase Ševčenka přes Pomník obětem komunismu, pokračoval dále přes Karlův most až na Staroměstské náměstí. Pochod pořádal Hlas Ukrajiny.

Průvod na Staroměstské náměstí dorazil kolem 16:00, kde navázalo shromáždění Společně za Ukrajinu. Lidé zaplnili celou plochu náměstí. "Je krásné, že se vás tu sešlo tolik, moc rád vás vidím. Přes všechno, co se v naší zemi různým lidem nelíbí, jsme štastnou zemí a měli bychom si to často připomínat, protože zdaleka ne všechny země takto šťastné jsou," prohlásil na shromáždění prezident Petr Pavel.

[chooze:article;value:543117]

"Jednou z těch méně štastných zemí je Ukrajina, přestože chtěla to stejné co my. Žít si podle svého, rozhodnout si o své budoucnosti sami a nenechat se manipulovat někým, kdo chce svě třídit podle svého. Ukrajině to nebylo umožněno, protože se o svoji samostatnost pokusila v době, která nebyla tak příznivá jako doba, kdy se to podařilo nám," pokračoval.

"Ukrajině se dostalo toho, co prezident Putin říká dlouhodobě, a sice, že silní dělají to, co mohou, a slabí to, co musí. Pokud se nechceme smířit s tímto viděním světa, které ignoruje menší země, pak se musíme postavit na stranu Ukrajiny, ať už Ukrajinu máme rádi nebo ne, protože o tom to není, je to o tom principu," řekl dále Pavel.

Válka na Ukrajině dnes není podle Pavla válkou proti Ukrajině ve snaze ji porazil a kontrolovat. "Je to válka proti způsobu života, který vedeme, proti světu, ve kterém platí pravidla, proti světu, ve kterém mají i menší nárok nárok na své místo na slunci. Pokud toto chceme, tak nám nezbývá udělat nic jiného, než udělat všechno pro to, aby Rusko na Ukrajině neuspělo," dodal Pavel.

[chooze:article;value:543337]

​​Na shromáždění vystupují také zástupci pořádajících organizací a také lidé, kteří se zapojují do pomoci Ukrajině, i ti, na něj je pomoc zaměřena. Videovzkazem akci podpoří britský historik Timothy Garton Ash i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Českou a ukrajinskou hymnu zazpívá dětský sbor Kroky dobra. Přímý přenos ze shromáždění budete moci sledovat v tomto článku na TN.cz.

Akci pořádají Evropský kongres Ukrajinců, Člověk v tísni, Milion chvilek pro demokracii a Paměť národa. Ke Dni za Ukrajinu se pojí i další akce. Jejich kompletní seznam najdete zde na stránkách Dne za Ukrajinu. Ukrajinu po dvou letech války mapuje také reportér TV Nova Martin Hlaváček v seriálu Dva roky války.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.