Denně se u nás předčasně narodí desítky dětí. Porodnice přichází s novinkou

Nic nenasvědčovalo tomu, že maminka Lucie porodí dřív. Malého Vašíka ale přivedla na svět tři měsíce před termínem. "Celé těhotenství bylo bezproblémové, jen takové to klasické pobolívání v podbřišku. Narodil se ve 23 týdnu. Měl 560 gramů," uvedla paní Lucie.

Paní Lucie není sama. Podobných případů jsou v nemocnicích denně desítky. "Ta psychická náročnost je opravdu obrovská, žijete si v takové bublině, že doufáte, že to miminko přežije, že to zvládne, že je silné. Ten strach byl obrovský a veškerou naději vložíte do rukou lékařů," popisovala maminka Pavlína.

Oběma maminkám pomohl nový přístroj v pražské porodnici u Apolináře. Jde o resuscitační lůžko vybavené monitorovací technikou a videokamerou. Díky němu mohly mít dítě u sebe, což u předčasných porodů není obvyklé. Dítě totiž běžně vyžaduje okamžitou pomoc a bývá přemístěno z dohledu matky.

[chooze:article;value:383477]

​"U nás to bylo hodně psychicky náročné, protože jsme nevěděli, jestli vůbec přežije. A že tam byl se mnou pár minut, to bylo hodně důležitý pro mě," říkala Pavlína v slzách.

"Díky tomu se můžeme nadpolohovat těsně nad bříško maminky. Miminko po porodu zůstává pupeční šňůrou napojeno na placentu, která zůstává uvnitř maminky," upřesňuje neonatoložka pražské porodnice U Apolináře Tereza Lamberská.

Na zavedení této metody se zdravotníci připravovali několik let. "Jsme procvičovali celou tu proceduru. Co všechno se může stát a jak na to budeme reagovat. Ta péče o ty miminka, která se narodí na hraně života musí být úplně bezchybná," doplňuje lékařka.

Nejnovější přístroje pro předčasně narozená miminka stály 1 700 000 korun. V České republice nemají obdoby. Podle odborníků je u nás péče o předčasně narozená miminka jedna z nejlepších na světě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.