Deodoranty můžou zabíjet, varuje otec 14leté dívky z Británie

Čtrnáctiletá Giorgia Greenová utrpěla zástavu srdce poté, co se nadýchala velkého množství deodorantu, informuje britská BBC. Podle jejího otce Paula autistickou dívku vůně spreje, který používala s oblibou její matka, uklidňoval. "Když byla nervózní, přivoněla si k tomu spreji a hned se cítila líp," vysvětloval.

Teď se Paul před nebezpečími, která tyto spreje přinášejí, snaží varovat veřejnost. "Přesné smrtelné množství není známo, ale je to víc, než byste normálně použili," domnívá se muž. Nebezpečný je především butan, který slouží jako hnací látka a jehož vyšší koncentrace ve vzduchu může způsobit zástavu srdce.

V britských statistikách je mezi lety 2001 a 2020 uvedeno 11 úmrtí spojených s deodorantem. Problém ovšem je, že ne vždy se v úmrtní zprávě deodorant jako příčina smrti uvádí. Na vdechování aerosolů, případně butanu a dalších plynů, které se v těchto sprejích používají, ale během 20 let zemřely stovky lidí. Další oběti tak můžou být mezi nimi.

[chooze:article;value:401047]

Podobná situace je také v Česku. Data Českého statistického úřadu žádné úmrtí způsobené deodoranty v letech 2012 až 2021 neuvádí. V položkách týkajících se otravy toxickými plyny a parami ale eviduje 563 mrtvých.

Že příběh Greenové není úplně ojedinělý, ukazují i podobné případy z minulosti. Například v roce 1998 se propanem a butanem z deodorantů otrávil 16letý mladík, který měl ve voňavých sprejích velkou zálibu. V roce 2019 si pak média všimla případu 13letého chlapce, který se, podobně jako Georgia, otrávil při vdechování matčina deodorantu.

Na to, že bychom měli být při užívání deodorantů, antiperspirantů a dalších podobných sprejů opatrní, upozorňují i sami výrobci. Na sprejích je vždy varování typu "Zabraňte přímému vdechnutí", "Používejte na dobře větraných místech" či "Uchovávejte mimo dosah dětí". V zájmu vlastního bezpečí byste se jimi proto měli při užívání těchto prostředků řídit.

Velmi nezvyklý případ sprejerství řešili strážníci z Prahy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.