DeSantis vzdal prezidentský souboj: Nevyhrál bych, podpořím Trumpa

"Dnes pozastavuji svou kampaň," řekl v neděli guvernér Ron DeSantis ve videu, které zveřejnil na sociální síti X. Do hlasování v primárkách v New Hampshire, tedy druhém státě nominačního souboje, přitom zbývalo necelých 48 hodin, uvedla CNN.

DeSantis byl největší hrozbou pro Donalda Trumpa. Jeho jedinou soupeřkou tak zůstala bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová. Podle ní se odstoupení DeSantise ve finále příliš neprojeví, neboť jeho příznivci své hlasy rozdělí mezi ní a Trumpa rovnoměrně.

Výhodou pro ni je nyní skutečnost, že republikáni, kteří chtějí zastavit Trumpa, nebudou tříštit své síly a dají hlasy Haleyové, napsala agentura Reuters.

[chooze:article;value:537428]

DeSantis řekl svým sponzorům a podporovatelům, že není důvod plýtvat časem a penězi. Přiměl ho k tomu nepříliš přesvědčivý výsledek prvních primárek v Iowě, kde Trump jasně zvítězil. Podle zdrojů CNN ví, že je mladý a pokud má mít šanci na prezidentskou nominaci republikánů v roce 2028, musí podpořit Trumpa. Ten televizi Fox News řekl, že je podporou někdejšího rivala "velmi poctěn".

Konzervativnímu floridskému guvernérovi dávali zpočátku velké šance na sesazení Trumpa z republikánského piedestalu. Jeho kampaň, za kterou utratil desítky milionů dolarů a peníze mu začaly už nyní docházet, však byla nevýrazná. Trumpovi navíc v očích republikánů paradoxně pomohlo, že byl jako první americký exprezident v dějinách obžalován.

[chooze:article;value:506327]

Bývalý prezident USA Donald Trump podle některých zahraničních médií míří k vítězství v amerických primárkách. Cyklus hlasování, v němž voliči republikánů rozhodují o svém kandidátovi na prezidenta Spojených států, bude mít teď druhou zastávku ve státě New Hampshire a právě tam by mohl Trump potvrdit svou dominanci po jasném vítězství v Iowě Průzkumy mu předvídaly více než padesátiprocentní zisk, DeSantisovi pouhých šest procent. Haleyové pak necelých 40 procent.

V New Hampshire čekají první primárky i demokraty. Stávající prezident Joe Biden se jich ze zřejmě taktických důvodů nezúčastní, přesto je jasným favoritem demokratů pro klání o Bílý dům.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.