Deset dní po zemětřesení vyprostili z trosek mladou dívku, rodina jí už chystala hrob

Podle agentury Reuters byli ve čtvrtek z trosek v Turecku údajně vytaženi dva živí lidé, ale tyto úspěšné záchranné akce jsou stále vzácnější. Mezitím roste hněv zemětřesením zasažených lidí.

Z trosek zříceného bytového bloku v jihovýchodní turecké provincii Kahramanmaras byla vyproštěna 17letá dívka, informovala televizní stanice TRT Haber. Stalo se tak po 248 hodinách od ničivého zemětřesení.

[chooze:article;value:489709]

Záběry ze záchranné operace ukazují, jak 17letou Neslihan Kilicovou odnášejí na nosítkách přikrytou termopřikrývkou, zatímco jí záchranář drží nitrožilní kapačku. Pro její příbuzné šlo o zázrak, neboť ji považovali za mrtvou.

https://twitter.com/Reuters/status/1626422433061421057?cxt=HHwWgoDSlb6lm5ItAAAA

"Připravili jsme její hrob a požádali jsme záchranáře, aby přestali kopat, protože jsme se obávali, že poškodí zbývající mrtvoly pod sutinami. O několik okamžiků později se zpod trosek budovy ozval její hlas," řekl švagr Kilicové televizní stanici CNN Turk.

[chooze:gallery;value:30427]

Zemětřesení si v jižním Turecku vyžádalo nejméně 36 187 obětí. Úřady v sousední Sýrii hlásí 5 800 mrtvých, tento počet se v posledních dnech příliš nezměnil. Organizace spojených národů ve čtvrtek vyzvala k poskytnutí více než jedné miliardy dolarů na pomoc Turecku. Stalo se tak jen dva dny poté, co oznámila pomoc ve výši 400 milionů dolarů pro Syřany.

Syrský prezident Bašár al-Asad ve svém čtvrtečním projevu v prvním televizním komentáři od úderu zemětřesení uvedl, že reakce na katastrofu si vyžádala více prostředků, než měla vláda k dispozici. Turecko ani Sýrie zatím neuvedly, kolik lidí se ještě pohřešuje.

Šéf humanitární pomoci OSN Martin Griffiths, který minulý týden navštívil Turecko, řekl, že lidé "zažili nevýslovnou bolest", a dodal: "Musíme stát při nich v jejich nejtemnější hodině a zajistit, aby se jim dostalo podpory, kterou potřebují."

Po 248 hodinách zachránili další přeživší z trosek. Lékaři nad jejím stavem žasnou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.