Desetina uprchlíků se chce brzy vrátit na Ukrajinu. Zůstat navždy plánuje jen část

IOM ve svém projektu Displacement Tracking Matrix hodnotí Česko od loňského června. Výsledky, které v srpnu vydala, ukazují, že jednou by se na Ukrajinu chtěly vrátit dvě třetiny uprchlíků. V blízké době jich to ale plánuje jen desetina.

Pětina Ukrajinců ještě neví, zda se do válkou zmítané země ještě někdy vrátí. S tím, že v Česku už zůstanou, jich počítá 13 procent. Do jiné země by se z Česka ráda přestěhovala tři procenta uprchlíků.

Rozhodující pro cestu zpět do země původu jsou zlepšení situace na Ukrajině, návrat k rodině a nezaměstnanost v Česku. Muži se chtějí častěji vracet, aby pomohli situaci v domovské zemi, ženy kvůli rodině.

Téměř tři čtvrtiny dotázaných žijí v Česku přes devět měsíců. Celkem 28 procent těch, kteří se chtějí vracet, bude potřebovat finanční podporu, pětina sehnat práci a stejný počet chce i ubytování.

[chooze:article;value:515978]

Z lidí, kteří do Česka museli utéct, je 41 procent zaměstnaných, 21 procent práci hledá, na brigádách je deset procent. Čtyři procenta Ukrajinců se živí jako OSVČ, pět procent jsou studenti či lidé, kteří nemají práci a nehledají ji, šest procent je na mateřské nebo otcovské dovolené a devět procent v důchodu.

Uprchlíci také řekli, co komplikuje jejich integraci. Ve 48 procentech případů nemohou najít vhodnou práci, jazyková bariéra překáží 23 procentům Ukrajinců a hledání dlouhodobého ubytování dělá problém 39 procentům. U této otázky mohli dotázaní zvolit několik možností.

Mimo jiné průzkum ukázal, odkud přesně Ukrajinci do Česka přišli. Nejčastěji jsou z Charkovské oblasti (11 procent), dále z Kyjeva a Záporoží (obojí deset procent) a z Doněcké oblasti (devět procent).

Průzkum probíhal mezi dubnem a červnem. Zúčastnilo se jej 1 706 dospělých uprchlíků ze všech krajů kromě Zlínského.

Vláda chce Ukrajincům proplácet cestu domů. Část opozice je pro (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.