Desetitisíce Kanaďanů prchají před plameny, oheň stravuje i Tenerife

Nejhorší sezona lesních požárů v historii země. Více než 20 tisíc Kanaďanů muselo opustit své domovy, čas měli do pátečního poledne. Evakuační letadla, která vyslala tamní armáda, praskala ve švech a na dálnicích se tvořily nekonečné fronty.

"Prioritou je ochrana lidských životů a majetku. Víme, že se ty požáry objevují rychle a v těchto podmínkách jsou nevyzpytatelné. Proto naléháme na místní, aby sledovali situaci ve své oblasti a plameny nahlásily, pokud nějaké uvidí," prohlásil ministr lesů Britské Kolumbie Bruce Ralston.

Požárů je teď v Kanadě víc než tisíc. Jen pro představu, její území je rozlohou srovnatelné s Evropou. V některých částech úřady vyhlásily nouzový stav. Nejhorší je situace u města Yellowknife na severu země, kde se plameny už nebezpečně blíží k obydlím.

"Je možné, že bez deště požár dorazí na okraj města Yellowknife o víkendu. Blíží se, ale naštěstí jsme začali s evakuací včas," řekl starostka města Rebecca Altyová.

[chooze:article;value:518188]

​K evakuaci se už musely uchýlit i úřady na turisty oblíbeném španělském ostrově Tenerife. Domovy tam už opustily tisíce lidí. Obyvatelé tvrdí, že horší situaci nezažili více než 40 let. Na ostrov pravidelně jezdí i tisíce Čechů.

"Když se rozhlédnu kolem sebe, pořád vidíme plameny a kouř. Tady se nacházíme v Puerto de la Cruz na Tenerife. Co máme zprávy od delegáta, tak nám evakuace nehrozí, protože požár postupuje opačným směrem," popsal návštěvník Tenerife Tomáš Kůra.

S ohněm tam aktuálně bojuje přes 370 hasičů, k dispozici mají i 17 letadel a vrtulníků. Teploty na Kanárských ostrovech byly tento týden nadprůměrné a situaci ještě výrazně zhoršuje i silný vítr.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.