Desítky tisíc jen za nastěhování. Španělské městečko láká nové obyvatele

[chooze:gallery;value:31086]

​Řada měst na jihu Evropy bojuje s úbytkem obyvatelstva a často volí netradiční způsoby, jak zabránit úplnému vylidnění. Některá například nabízí domy za jedno euro, ale ve španělském městečku Ponga jdou ještě dál, a lidem dokonce za nastěhování zaplatí nemalé peníze.

Malebné městečko Ponga se zhruba 600 obyvateli leží na severu Španělska v oblasti zvané Asturské knížectví neboli Asturie. Nachází se ve výšce 2 142 metrů nad mořem a obklopují ho nádherné hory, zároveň je jen kousek od Biskajského zálivu. 

Město, jehož historie sahá až do doby bronzové, ale bojuje s poklesem obyvatel. Cizincům proto nyní nabízí, že když se nastěhují, tak dostanou 2 600 liber (v přepočtu zhruba 70 tisíc korun), píše web Independent. Stejnou částku město nabízí i za každé registrované dítě. Jedinou podmínkou pro zisk peněz je zavázat se, že v obci zůstanete žít minimálně pět let.

[chooze:article;value:464987]

​S vylidňováním se potýká řada španělských vesnic. Tamní obyvatelstvo totiž stárne a mladí lidé se stěhují za prací do větších měst. Radnice ale doufají, že by jim paradoxně mohla pomoci nedávná pandemie nemoci covid-19. Během ní si totiž řada lidí zvykla pracovat z domova.

Ve Španělsku se koná tradiční rajčatová bitva. Podívejte se, jak probíhala poslední (09/22):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.