Děsivá budoucnost. Vědci odhalili, co nejspíš vyhladí téměř všechny savce

Hromadných vymírání zažila naše planeta od zrodu života mnoho. Největší známé proběhlo před 252 miliony let na přelomu prvohor a druhohor, při kterém se odhaduje vyhynutí až 94 % tehdejších druhů. Menší, ale mnohem známější se odehrálo před zhruba 66 miliony let, kdy ze Země zmizeli dinosauři.

Domnívat se, že lidem se podobný osud vyhne, je bláhové. To ukazují i závěry nové studie, která vyšla ve vědeckém časopise Nature Geoscience. Vědci z Bristolské univerzity v ní představili výsledky prvních superpočítačem provedených klimatických modelů vzdálené budoucnosti. Podle nich teploty dál porostou v důsledku ohřívání planety Sluncem a tektonických dějů. 

[chooze:article;value:519532]

​Při pohybu tektonických desek bude častěji docházet k sopečným erupcím, při nichž se do atmosféry uvolní obrovské množství oxidu uhličitého, což povede k dalšímu oteplování planety. Výsledek tak nakonec bude takový, že na Zemi bude jeden obrovský superkontinent, který bude horký, suchý a z velké části neobyvatelný. 

Tím se vracíme zpět k hromadnému vymírání. Savci jsou velmi přizpůsobiví, co se týče chladného počasí. Snižování teplot tedy nepředstavuje takový problém jako jejich zvyšování. Při dlouhodobém oteplování se nakonec klima dostane do stavu, kdy pro savce nebude k přežití. 

[chooze:article;value:506249]

​"Výsledkem je nehostinné prostředí zbavené zdrojů potravy a vody pro savce. Teploty plošně mezi 40 a 50 stupni a ještě větší extrémy umocněné vysokou vlhkostí vzduchu by nakonec náš osud zpečetily. Lidé by spolu s dalšími druhy vymřeli kvůli neschopnosti odvádět toto teplo potem a ochlazovat tak své tělo," popsal pro Bristolskou univerzitu její pracovník a hlavní autor studie Alexander Farnsworth. 

Pouze 8 až 16 % plochy takového superkontinentu by bylo pro savce obyvatelných, ukazují modely. Jedná se ale o opravdu velmi vzdálenou budoucnost. Hromadné vymírání, při kterém z planety zmizí většina savců včetně lidí, vědci v této studii předpovídají za zhruba 250 milionů let. 

Už dnes ale čelíme masivnímu vymírání druhů. Mnohé z nich se dostaly na pokraj vyhynutí (10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.