Děsivá studie. Lidem po covidu hrozí smrt, i když se vyléčili, zjistili vědci

Lidem, kteří se potýkali nebo stále potýkají s takzvaným dlouhým covidem, častěji hrozí náhlé kardiovaskulární příhody, zejména infarkt. U této skupiny roste úmrtnost i kvůli jiným komplikacím spojeným s nákazou. 

Vyplývá to z rozsáhlé studie vědců americké zdravotní pojišťovny Elevance Health, kterou publikovali v odborném magazínu JAMA Health Forum. Porovnali data více než 13 tisíc lidí, již prodělali covid, a bezmála 27 tisíc, kterým se nemoc vyhnula. 

[chooze:article;value:492136]

A jejich zjištění jsou znepokojivá. Do měsíce od zotavení jsou pacienti vystaveni vyššímu riziku smrti. Pozvolna začíná klesat až po třech měsících od překonání covidu. Rok po nákaze zemřelo 2,8 procenta účastníků studie, ze skupiny bez prodělání koronaviru je po smrti 1,2 procenta.

"Výsledky této studie ukazují na statisticky významně zvýšené riziko řady kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti. I když byla tato rizika vyšší u jedinců, kteří prošli závažnějším průběhem covidu-19, je nezbytné poznamenat, že většina účastníků (72,5 procenta) nepotřebovala hospitalizaci. Většina z nich se potýká s trvalými dopady na kvalitu života," uvedl epidemiolog a šéf výzkumného týmu Ziyad Al-Aly.

[chooze:article;value:492745]

Na mnohá úmrtí související s dlouhým covidem navíc dopředu nic neukazovalo. Dotyční předtím nemoc prodělali bez příznaků, anebo měli mírný až středně závažný průběh, píše portál WSWS.

Nejsou to však jen potíže se srdcem, co po covidu může následovat. Na "výrazná omezení" v běžném životě si po zotavení stěžovalo 27 procent účastníků výzkumu.

Z covidu je běžná nemoc. Válek zrušil povinnou izolaci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.