Děsivé a zároveň fascinující. Vědcům se podařilo zachytit probuzení černé díry

[chooze:gallery;value:36280]

Galaxie, kterou vědci několik let sledovali, náhle začala zářit. Probudila se v ní totiž černá díra. Astronomům se ji podařilo zaznamenat a snímky zveřejnili v časopise Astronomy & Astrophysics a v tiskové zprávě o tom informovala Evropská jižní observatoř (ESO).

"Představte si, že léta pozorujete vzdálenou galaxii, která se zdá být klidná a neaktivní," řekla Paula Sánchez Sáezová, astronomka z německé ESO a hlavní autorka studie. "Najednou se v jejím jádru začnou dít dramatické změny jasnosti, které se nepodobají žádným dosud pozorovaným událostem," dodala.

Právě to se stalo u jádra galaxie SDSS1335+0728. Něco podobného by se navíc podle vědců mohlo odehrát i ve středu naší galaxie, zdůraznil deník Daily Mail.

[chooze:article;value:498716]

Galaxie SDSS1335+0728 nyní vyzařuje mnohem více světla v ultrafialové, optické a infračervené oblasti než před čtyřmi lety. Letos v únoru navíc začala vyřazovat rentgenové záření. 

"Takové chování nemá obdoby," poznamenala Sánchez Sáezová, která rovněž působí na Millennium Institute of Astrophysics (MAS) v Chile.

"Nejlepší možností, jak vysvětlit tento jev, je, že vidíme, jak jádro galaxie začíná být (...) aktivní," sdělila spoluautorka Lorena Hernández Garcíová z MAS a univerzity ve Valparaísu v Chile. "Pokud tomu tak je, bylo by to poprvé, co vidíme aktivaci masivní černé díry v reálném čase," dodala.

[chooze:article;value:423468]

Vědci díky tomu zjišťují, jak černé díry fungují. Navíc díky tomu ví více o možné budoucnosti Mléčné dráhy. Černá díra Sagittarius A* v jejím středu se totiž může probudit úplně stejně. Jak je to pravděpodobné, ale zatím astronomové nevědí.

"Takže nám nic nehrozí, a pokud se aktivuje, sluneční soustavě se pravděpodobně nic nestane, protože jsme velmi daleko od středu galaxie," uklidnila Sáezová.

Jak to vypadá v černé díře? NASA ukázala dechberoucí simulaci (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.