Děsivé dopady El Niña: Změny počasí mohou způsobit nedostatek potravin

Meteorologové varují před dopady jevu El Niño. Změna počasí, kterou s sebou přinese, by totiž mohla ohrozit produkci některých plodin a způsobit tak krizi nevídaných rozměrů. Farmářům totiž výrazně zamíchá s podmínkami pro pěstování.

"Vliv El Niña na počasí je v některých částech světa velmi dobře známý – mohutná oblast vysokého tlaku vzduchu přináší suché období do Asie, naopak na pobřeží východního Tichomoří se vyskytují vydatné deště. Jak sucho, tak záplavy neumožňují pěstování plodin," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

Podle odborného portálu The Weather Channel ovlivní srážky pěstování například ve východní Africe. Z té se do Evropy dováží například zelenina, ovoce i káva či tabák. Změny počasí se ale dotknou i jižní části afrického kontinentu, Latinské Ameriky a Karibiku. Experti očekávají, že dovoz z částí světa, které El Niño postihne nejvíce, výrazně zdraží.

[chooze:article;value:525985]

​Odborníci se obávají i povodní. Silné záplavy vzniklé pravděpodobně v důsledku působení jevu El Niño vyhnaly z domovů více než 100 tisíc lidí v Keni a Somálsku, kde intenzivně prší už od konce minulého týdne.

Déšť zničil už přes 240 hektarů zemědělské půdy. Země hlásí i desítky obětí. V důsledku záplav zemřelo i více než tisíc kusů skotu. Letošní období dešťů je na tomto území údajně silnější než obvykle.

Polární vír i El Niño. Meteoroložka konečně řekla, jak to bude se zimou v Česku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.