Moderní bydlení

Děsivé varování expertů. Česko není připraveno na přicházející krize

Český zdravotnický systém podle evropských expertů není připravený na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy HRI, kterou experti představili na GLOBSEC Fóru v Praze.

"Pokud se zaměříme na oblast střední a východní Evropy, nevede si ČR zas tak špatně – naopak společně se Slovinskem a Chorvatskem jsou na tom tyto státy nejlépe. Ani jedna země ale nedosahuje průměru EU. Bulharsko, Polsko a Lotyšsko se umístilo na nejnižších příčkách, což zde ukazuje na přetrvávající problémy," hodnotí výsledky Martin Smatana, autor indexu HRI.

[chooze:article;value:571796]

Hlavní kámen úrazu spočívá i nadále v nadměrné konzumaci alkoholu, a to i přes to, že se Česko propadlo v žebříčku pijanů z prvního na třetí místo. Další problém představuje nedostatečná politická kontinuita, která je patrná u států na předních místech indexu. Český ministr zdravotnictví průměrně vydrží ve funkci pouze 1,4 roku, což znamená čtvrté nejhorší místo.

Situace se zlepšila i v oblasti obezity, kde se nyní nachází na 11. příčce, což představuje posun o jednu pozici oproti výsledkům z minulého ročníku. Co se indexu konzumace ovoce a zeleniny týká, obsadila ČR deváté nejhorší místo mezi srovnávanými zeměmi. V rámci kouření si drží standartní deváté až desáté místo.

[chooze:article;value:562157]

"Data jasně ukazují, že ty země, jež se nebojí investovat, jsou mnohem lépe připravené na budoucí výzvy. Musíme si uvědomit, že péče o zdraví není něco, co jen stojí peníze – je to investice, která se ve zdravé populaci mnohonásobně vyplatí. Čím jsou lidé zdravější, tím jsou i produktivnější, a podporují tak ekonomiku. Právě investice do zdravotnictví přinesou v budoucnu Evropě značné úspory," nabízí možné řešení Jasper Kunow, generální ředitel pro střední Evropu a Portugalsko. 

Prvenství v rámci komplexního žebříčku Healthcare Readiness Index obhájilo Norsko se 73,1 body ze 100. Vedle Norska získalo dobré výsledky i Nizozemsko a Švédsko. Naopak na posledním místě skončilo Bulharsko s pouhými 42,5 body.

Lidé si zapomínají vyzvednout přeplatky za léky. Nový zákon to má změnit (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.