Děsivé záběry z Islandu: Blíží se erupce vulkánu, praskají tam domy i silnice

Island se připravuje na erupci sopky. Pravděpodobnost, že se tak stane v nejbližších dnech, je podle tamního meteorologického úřadu vysoká. Na poloostrově Reykjanes u města Grindavík seismologové zaznamenávají stovky otřesů denně. Jenom od půlnoci do středečního poledne jich naměřili zhruba 800, uvádí meteorologický úřad na svém webu.  

Na sociálních sítích se od úterý množí fotografie a videa, která ukazují masivní trhliny v zemi, ze kterých stoupá kouř. Jiné záběry zachycují praskliny ve zdech budov. 

Potrhané silnice v Grindavíku nafotili i tamní novináři, kteří ale museli žádat o povolení vstoupit do města a na místo je doprovázeli policisté. 

Vysokou seismickou aktivitu na poloostrově Reykjanes zaznamenali už ke konci října, poté ale značně klesla. Před několika dny začala opět výrazně sílit. Minulý týden v pátek dokonce úřady rozhodly o evakuaci Grindavíku, kde žije zhruba 3,5 tisíce obyvatel.

​Tento týden umožnily některým lidem se do města vrátit, ale pouze oficiálně povolenými cestami, píše islandský deník Vísir. Do svých domovů se zatím nevrací natrvalo, mohou si pouze vzít cenné a potřebné věci. "Někteří obyvatelé to před evakuací nestihli, naším cílem bylo to vyřešit," vyjádřil se šéf islandské civilní ochrany Víðir Reynisson. 

[chooze:article;value:529000]

Jednou z těch, která se do města ve středu vrátila, byla i Cynthia Pétursdóttir. Z domu si odnesla oblečení a fotky rodiny, po deseti minutách město v rizikové oblasti opět opouštěla. "Bylo to hodně stresující. Pořád se třesu, chce se mi brečet," svěřila se deníku Vísir a vzpomínala na pátek, kdy všichni obyvatelé dostali příkaz k evakuaci. 

"Táta jen říkal: 'Nikam nejdu, nikam nejdu.' Teď jsem vyzvedla fotky jeho bývalé manželky, fotky mě a mých sourozenců z dětství. Mám i pár kusů oblečení. Doufám ale, že se vrátíme domů," dodala.

Před sedmou hodinou večer islandská média informovala, že polovina Grindavíku je aktuálně bez proudu. Zabývat se tím ale technici budou až ve čtvrtek. "S opravami nebude možné začít, dokud se nerozední. Nepracujeme v této oblasti potmě," zdůraznil Reynisson. Zatím se neví, jaká je přesná příčina výpadku proudu. 

Sopečná aktivita na Islandu není ničím neobvyklým. K erupci tam dochází v průměru každých pět let. Za poslední tři roky se na stejném poloostrově odehrály hned tři erupce, které si nevyžádaly žádné oběti ani zranění. 

V těchto dnech je aktivní také sicilská sopka Etna, která začala chrlit lávu (13/11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.