Děsivé zjištění neurologů. Dlouhý covid může být vážnější, než se myslelo

Dlouhý covid může vést k poškození mozku. Orgán může po komplikovaném průběhu onemocnění vypadat jako po 20 letech přirozeného stárnutí. Informuje o tom medicínský časopis Medscape s odkazem na novou studii. 

"Naše zjištění naznačují probíhající zánět a poranění uvnitř samotného mozku, který nemusí detekovat krevní testy," vysvětluje neurolog z Liverpoolské univerzity a hlavní autor studie Benedict Michael. "Získali jsme důkazy o akutním i chronickém neurologickém poškození," píší dále autoři ve studii. 

Škála možných zdravotních komplikací je u dlouhého covidu mnohem širší. "Ve skutečnosti může zahrnovat více než 200 různých příznaků. Mohou k nim patřit i pocity extrémní únavy, bušení srdce či sexuální dysfunkce s poruchami trávení," upřesňuje San Francisco Chronicle.

[chooze:article;value:539667]

​"Podle některých studií se dlouhý covid týká zhruba 1,7 procenta nakažených. Procentuálně je výskyt dlouhého covidu tedy menší, než jak se původně očekávalo," uklidňuje epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Benedict Michael svůj výzkum provedl na 351 pacientech, kteří byli hospitalizování s dlouhým průběhem nemoci covid-19. ​Odborníci si například na podrobném skenu orgánu všimli, že se pozorovaným osobám zmenšila část mozku kontrolující jejich soustředění. Tito lidé byli ve svých úsudcích méně přesní. Přemýšlení nad určitou úlohou jim trvalo déle a trpěli minimálně jedním duševním onemocněním.

"Lidé mohou také více zapomínat či trpět oslabenou svalovou silou. Někdy tento stav trvá i déle než rok. A v některých případech vidíme, že u pacientů stále trvá ztráta chuti, i když covid prodělali už v roce 2020," dodává Prymula. 

Za mRNA vakcínu proti covidu vědci dostali Nobelovu cenu (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.