Moderní bydlení

Děsivý nález na chorvatské pláži. Pozor, kam si leháte, varují místní

Zadarskou veřejnost v těchto dnech vyděsil nález odhozené injekce s jehlou na pláži Lipauska v Bibinje jen kousek od Zadaru. Tu našla žena, která se přišla vykoupat do moře, uvedl chorvatský deník Zadarski List

Jehla podle ní ležela hned vedle nedopalků cigaret a dalších drobností. "Na jehlu jsme se málem napíchli, mezi kameny jsme ji ani neviděli," popsala žena děsivý zážitek. Na této pláži se přitom prý koupe již řadu let a nic podobného se na ní nikdy nevyskytovalo. Jehlu prý žena vyhodila do koše.

Mezi Chorvaty nález vyvolal pobouření a znepokojení. Někteří další obyvatelé popsali, že i oni na plážích v minulosti našli jehly, rozbité sklo a mnoho dalších věcí. 

Město nález řeší

O nálezu injekce již vedení města ví. Ředitel městské společnosti Bibinjac doo, která se mimo jiné stará i o čistotu pláží, Tome Šimunić potvrdil, že zprávu o nálezu viděl na sociálních sítích. "Naše společnost o tom neobdržela oficiální oznámení. Prvním a hlavním úkolem zaměstnanců Bibinjecu je nicméně každé ráno navštívit všechny pláže. Není to malý úkol, protože v naší oblasti máme sedm kilometrů pobřeží. Všechny ty pláže by se měly navštívit, vyčistit, shrabat, zamést," popsal ředitel.

[chooze:article;value:563530]

"Pláže uklízíme sedm dní v týdnu, odpočinek není ani o víkendu, protože se v sobotu a v neděli lidé koupou, takže i komunální pracovníci musí na plážích odvádět svou práci," vysvětlil Šimunić s tím, že nejde o lehký úkol. Dodal také, že lidé se podle něj stali více nepořádnými. "Před několika lety jsme museli zavést druhou směnu čištění pláží, abychom je udrželi čisté," prozradil.

Odpadků přibývá

Problém s odpadky narůstá také v chorvatském městě Pula. Jen v červnu bylo ve městě vedle kontejnerů odloženo až 105 tun odpadu, a to včetně toho objemného, který do běžných popelnic nepatří. Odpad nesprávně likvidují nejen obyvatelé města, ale i provozovatelé restaurací. Ti podle webu Dnevnik nevyhazují odpadky do svých popelnic, ale vedle cizích kontejnerů. 

Štáb TV Nova na chorvatských plážích vyzkoušel vodní aktivity. Podívejte se, na kolik vyjdou (7/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.