Déšť a sníh komplikují dopravu v Česku. Policie zasahovala u desítek nehod

[chooze:gallery;value:31211]

​Sníh, déšť a hrozba povodní. Tak vypadá páteční počasí v Česku. Od rána prší na většině území v Česka, místy dokonce i sněží. Především na Vysočině a v jižních Čechách, kde způsobil dopravní komplikace. 

Před pátou hodinou ranní vyjížděli policisté ke Kubově Huti na Prachaticku, kde řidič při vyhýbání se uvízlým kamionům najel do protisměru a vytlačil protijedoucí auto ze silnice. "Neznámý řidič pokračoval bez zastavení dál v jízdě, a proto po něm policisté nyní pátrají. Ke zranění osob nedošlo," upřesnila mluvčí Martina Joklová. 

[chooze:article;value:497694]

Po osmé hodině ráno policie informovala, že na silnici 151 u obce Kunžak na Jindřichohradecku byl uzavřen výjezd směrem na Mosty pro vozidla nad 3,5 tuny. "Čerstvý sníh, kluzká vozovka. Kamiony nevyjedou kopec," uvedla. 

Počasí ráno zkomplikovalo i dopravu v Brně, kde část silnice pod mostem v Hradecké ulici zaplavila voda. V Jihomoravském kraji od půlnoci do 9:30 policisté řešili 22 dopravních nehod. Všechny naštěstí bez zranění. 

https://twitter.com/KuGhanem/status/1646763587971477505?s=20

Před vydatným deštěm a sněhem od rána platí i výstrahy. Během pátku má podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) napršet v některých částech Česka 40 až 50 mm. "Za jediný den tak naprší daleko větší srážkové množství než za celý průměrný duben," konstatovala meteoroložka Dagmar Honsová.

https://twitter.com/CHMUCHMI/status/1646817935212650500?s=20

V důsledku hrozí vzestup hladin řek. Riziko povodní platí pro jihozápadní a jižní Čechy, velkou část středních a východních Čech a malou část jižní Moravy.

"Během pátečního odpoledne a v noci na sobotu očekáváme vydatnější srážky, které budou zvedat hladiny toků zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny. Pravděpodobnost překročení 1. stupně povodňové aktivity je vysoká, na přítocích středního Labe nelze vyloučit ani překročení 2. stupně," varuje ČHMÚ.

O nadcházejícím počasí mluvila ve čtvrtek ve vysílání TN Live Dagmar Honsová:

​Svatou Máří na Prachaticku zasypal sníh:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.