Déšť bičuje Česko: Hasiči odčerpávají vodu, některé toky hrozí vylitím z břehů

"Intenzivní trvalé srážky postupují z Rakouska a Bavorska takřka přesně severním směrem do jižních Čech, Pošumaví a dále na sever Čech. Blesková aktivita je spíše ojedinělá," informuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jen na Lipensku už spadlo 20 milimetrů srážek.

Jihočeští hasiči zasahovali v pondělí večer desetkrát a nejčastěji vyjížděli odčerpávat vodu ze sklepů a kanalizací. "Kanály nestíhají a voda přitéká, kam by neměla," řekl pro TN.cz mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů.

[chooze:article;value:519585]

​V Praze hasiči asistovali u dvou událostí. "Je zatopena část ulice Ústecká a policie tam řídí dopravu. Je to poblíž křižovatky s ulicí K Ďáblicům," upřesnila okolo 19. hodiny mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská.

"Na místě jsou dvě dobrovolné jednotky a laguna je hluboká asi třicet centimetrů. Na ulici V Sudech jsme zase odstraňovali padlý strom," dodává Suchánská.

Nové výstupy modelu Aladin i dalších podrobných modelů podle ČHMÚ naznačují, že v ose z jižních Čech až po Ústecký kraj by mělo v následujících hodinách a v první polovině noci nadále velmi intenzivně pršet. Platí proto i výstraha.

Na Moravě a ve Slezsku může napršet až 50 milimetrů srážek a meteorologové upozorňují na riziko zvedání hladin vodních toků odvodňujících Jeseníky, Beskydy, Bílé Karpaty a také toky v povodí horní Vltavy, Blanice, Otavy a Lužnice, dolní Sázavy a na menších přítocích střední a dolní Vltavy.

Problémy hlásí také Rakousko, jak informuje krone.at, rozvodněný je například Inn. V tyrolském Schwazu proto úřady vyzvaly obyvatele, aby neopouštěli své domovy. 

V Praze déšť zatopil například parkoviště na pražském Braníku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.