Déšť i sněhové srážky. Meteorologové na poslední chvíli změnili předpověď

S blížícím se víkendem přijde podle meteorologů citelné ochlazení. V pátek totiž bude za zvlněnou studenou frontou proudit nad Česko studený vzduch od severozápadu. Podle Českého hydrometeorologického ústavu tak bude převážně  oblačno nebo zataženo, místy lze očekávat i déšť. Na severu Čech v polohách nad 1 100 m může dokonce sněžit.

Přes den bude sice na většině území v maximech 8 až 13 °C, na východě Moravy dokonce až k 17 °C, na horách, v polohách nad 1 000 m, se ale rtuť teploměru většinou nevyšplhá nad 5 °C. V noci na sobotu pak budou teploty klesat až k 1 °C. V údolích dokonce můžou padat i pod nulu. Nutné je počítat také s přízemními mrazíky.

[chooze:article;value:577948]

Podle meteorologů má být počasí během víkendu plné proměn. "Nejbližší dny přinesou hodně proměnlivé počasí. V pátek a znovu v neděli čekáme hodně oblačnosti a objeví se i dešťové kapky. Mezitím bude v sobotu chvíli i slunečno," upozorňuje ČHMÚ na sociální síti X.

V sobotu ale počasí začne ovlivňovat frontální systém, který přes území Česka přejde v neděli. To sice přinese opětovné mírné oteplení, zvláště právě v neděli je ale potřeba počítat s deštěm či přeháňkami. "Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C, na jižní Moravě až 17 °C," uvádí meteorologové.

V pondělí pak začne přicházet od západu tlaková níže, která přinese jasné počasí. Spolu s ní začne nad naše území také proudit teplý vzduch od jihu. V noci sice budou teploty ještě klesat až téměř k nule a opět se objeví přízemní mrazíky, v úterý už ale rtutě teploměrů vystoupají k 16°C. Dále v týdnu můžou dosáhnout až k 18 °C.

V USA udeřil hurikán Milton. Vítr přinesl tornáda i mohutné záplavy (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.