Déšť jen tak nepřestane. Meteorologové vydali další varování

[chooze:gallery;value:37395]

​Situace v Česku stále zůstává dramatická. Na některých místech voda sice už opadá, jinde ale stále čelí velkým problémům. ČHMÚ během pondělí zaktualizoval výstrahu před nebezpečnými jevy. Ta upřesňuje varování před povodňovými jevy a ponechává výstrahu před vydatným deštěm pro jihozápad Čech, hlavně Šumavu a Novohradské hory.

Povodně

Voda by podle ČHMÚ měla dále stoupat zejména na toku Moravy pod profilem Moravičany a středním a dolním toku Labe pod profilem Němčice. "Ve všech případech při překročení 3. stupně povodňové aktivity. Ploché kulminace na dolních tocích proběhnou pravděpodobně během středy," uvedl ústav. 

[chooze:article;value:574133]

​Kvůli silným dešťům v oblasti Šumavy a Novohradských hor meteorologové předpokládají opětovné vzestupy hladin toků odvodňující tyto oblasti, opět s překročením 3. SPA. Naopak pro toky v povodí Jizery a horní Orlice již byla výstraha zrušena. V některých povodích došlo ke snížení intenzity povodňové výstrahy (povodí Jihlavy, Olšavy a Dřevnice).

Výstraha před povodněmi zůstává v platnosti až do odvolání pro téměř celou republiku. Nejhorší situace bude i nadále na Moravě a ve Slezsku. 

​Extrémní déšť

Výstraha před extrémním deštěm zůstává v platnosti na jihu Čech a pro část Plzeňského kraje a Vysočiny až do půlnoci z pondělí na úterý. 

​"Déšť na našem území postupně slábne a ustává kromě jihozápadní poloviny Čech. Tady bude doznívat ještě v úterý 17.9. ráno, ale už nebude vydatný," popsali meteorologové následující hodiny.

Vážná situace je v pondělí v Litovli:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.