Detektiv našel van Goghův ukradený obraz. Po letech je zpět v muzeu

V březnu roku 2020 svět řešil hlavně pandemii koronaviru. Milovníky umění ale zasáhla nečekaná zpráva. Z amsterdamského muzea zmizela malba Vincenta van Gogha Jarní zahrada. Nyní se ale vzácné dílo podařilo policistům získat zpět.

"Máme neuvěřitelně dobrou zprávu," začalo své prohlášení podle agentury Reuters Groninger Museum. "Obraz trpěl, ale na první pohled je v dobrém stavu. Muzeum nemůže probíhající vyšetřování komentovat," pokračovali zástupci muzea.

Na objevení obrazu se podílel proslulý nizozemský detektiv Arthur Brand. Tomu je mezi znalci umění přezdíváno Indiana Jones světa umění. "Arthur Brand ve spolupráci s nizozemskou policií tuto záležitost vyřešil," uvedl podle deníku The Guardian nizozemský policista Richard Bronswijk.

[chooze:article;value:407857]

Brandovi obraz předal neznámý muž v modré tašce. Zabalen byl kromě toho do bublinkové fólie a schovaný v povlečení na polštář. Detektiv ho otevřel ve svém obýváku a ve chvíli, kdy zjistil, jaké dílo před ním leží, byl v šoku. "Nemohl jsem tomu uvěřit," přiznal Brand.

"Po několika měsících se mi ozval zdroj z kriminálního světa, který van Gogha koupil," dodal nizozemský detektiv. Dílo v hodnotě tří až šesti milionů eur (73,7 až 147,5 milionu korun) se nyní nachází ve Van Goghově muzeu v Amsterdamu. Potrvá ještě několik týdnů až měsíců, než se vrátí zpět do muzea Groninger.

Ekologické aktivistky zničily van Goghovy Slunečnice. Polily je rajskou polévkou (10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.