Detektivové od rána zasahují v IKEM, zabavují dokumenty

[chooze:gallery;value:33045]

​Zásah v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) začal v šest hodin ráno. "Policisté provádí úkony související s vyšetřováním trestní činnosti," potvrdil televizi Nova mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Zda zásah souvisí s kauzou bývalého ředitele této nemocnice Michala Stiborka, detektivové dosud neuvedli a odmítli jakkoli komentovat. 

Policie v úterý nikoho nezadržela ani neobvinila. "Úkony trestního řízení slouží k opatření důkazních materiálů," uvedli detektivové v tiskové zprávě. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze, které jej odmítlo komentovat. 

Podle informací TN.cz na místě stojí několik neoznačených policejních aut. Policejní složky mají prohledávat několik kanceláří a zabavovat dokumenty. "Mohu potvrdit přítomnost bezpečnostních složek v IKEM," dodala pak mluvčí nemocnice Markéta Šenkýřová. Společně s detektivy v budově v pražské Krči zasahuje i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), sdělila mluvčí Ivana Nguyenová. 

[chooze:article;value:519135]

Podle dalších informací od detektivů vyšetřují v nemocnici možnou manipulaci se zakázkami a korupci. GIBS, která vyšetřuje trestné činy policistů, by se měla zabývat podezřením z nátlaku a vydírání. Podle webu Seznam zprávy údajnému nátlaku čelil známý kardiochirurg a nynější senátor za TOP 09 Jan Pirk, který vystoupil proti šéfovi nemocnice Stiborkovi. 

​Kvůli údajnému poskytování úvěrů s vysokými úroky před dvěma týdny rezignoval tehdejší ředitel IKEM Michal Stiborek. Jeho rezignaci přijal ministr Vlastimil Válek (TOP 09) v pátek 18. srpna. Ve funkci šéfa jedné z nejprestižnějších českých nemocnic ho nahradil jeho dosavadní zástupce Jiří Malý. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.