Dětem rozdali vysvědčení. Žákům a studentům začínají hlavní prázdniny

Kytka nebo drobná pozornost pro učitele a nezbytný obal na vysvědčení. S takovou výbavou v pátek vyrazili z domovů žáci a studenti základních a středních škol po celém Česku. Mezi nimi bylo i téměř 1,5 milionu dětí, které mají za sebou vůbec první zkušenost se školou. Naopak se základní školou se letos rozloučilo bezmála 106 tisíc deváťáků.

Stejně jako na na začátku školního roku na dění u školních budov dohlížela policie, a to především na situaci u přechodů a na křižovatkách. Například na jedné z rušných jihlavských ulic poblíž základní školy hlídali městští strážníci už od brzkého rána.   

[chooze:article;value:560766]

Se základní školou se rozloučily také tisíce žáků pátých a sedmých tříd, kteří začnou od září studovat na víceletých gymnáziích. "Je mi líto, že už nebudu se spolužáky. Ale na druhou stranu se těším na nové kamarády, to bude fajn," řekla TN.cz s vysvědčením v ruce 11letá Alice. 

Šéf resortu školství Mikuláš Bek (STAN) se zúčastnil slavnostního zakončení školního roku na základní škole v Ořechově u Brna, prezident Petr Pavel se mezi děti letos nevypravil.

Aby si děti poslední školní den pořádně užily, je pro ně po celé republice připravena řada akcí. Třeba děčínská zoologická zahrada, zoo v Hodoníně či Liberci odmění žáky za jejich celoroční úsilí vstupem zdarma. Volný vstup je také do Techmania Science Center, pokud při příchodu na recepci předloží děti své vysvědčení za uplynulý školní rok.

​A hned od soboty 29. června jim začnou prázdniny, do lavic se pak vrátí v pondělí 2. září. 

Jak mluvit s dětmi o vysvědčení? Základní je otevřenost, říká mediátorka (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.