Děti by brzy mohly dostávat úplně nové vysvědčení. Známky tam nemusí být

Skoro každý žák dostane na konci roku vysvědčení. Právě k němu se ale v poslední době snaží řada škol přistupovat novým způsobem. O jednom návrhu informovali odborníci z Masarykovy univerzity v Brně v tiskové zprávě.

"Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity připravila pilotní design nového školního vysvědčení, které je výsledkem tříleté spolupráce desítek odborníků z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity a vyučujících ze základních škol," sdělili odborníci. Jejich tým při vývoji vysvědčení spolupracoval také s žáky a jejich rodiči, kteří poskytovali zpětnou vazbu.

Nový typ vysvědčení má šest stran, na kterých se žáci dozví o svých silných stránkách a o pokroku, kterého se jim podařilo dosáhnout. Dále tam ale najdou třeba doporučení k dalšímu učení. Učitelé mohou dětem dát známku, ta ale nebude stěžejní. Vysvědčení také zcela nově zohledňuje chování i přístup k učení. 

[chooze:article;value:536597]

Poslední strana vysvědčení se věnuje sebehodnocení žáků. To má posílit aktivní roli žáků i v běžné výuce. "Chceme, aby naše děti nejen získávaly znalosti, ale také aktivně formovaly svůj vlastní vzdělávací příběh," vysvětlila vedoucí katedry pedagogiky a hlavní řešitelka projektu Jana Kratochvílová. Žáci tak budou odpovědnější za své výsledky a budou moct komplexně nahlížet na své znalosti a dovednosti.

Na přípravě projektu se podílelo deset základních škol a víceletých gymnázií. "Hledali jsme nový typ vysvědčení, který by odpovídal současné době a poskytoval ucelenou a přehlednou informaci o učení žáka," uvedla Karla Černá, ředitelka Základní školy a mateřské školy Ivančice-Řeznovice.

Nové vysvědčení podpořila Asociace ředitelů základních škol a už teď o něj mají zájem desítky základních škol i víceletých gymnázií. Mělo by také přinést určité změny ve výuce. "Vysvědčení nám pomohlo ujasnit si smysl a cíl hodnocení a v souvislosti s tím i změnu přístupu k žákovi, což nutně vedlo k vytvoření nové vize školy," poznamenala Martina Raiserová, ředitelka Základní školy a mateřské školy Střílky.

[chooze:poll;value:5f578983bd7e90fdfa1915803e9fc053cdbbd86d;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.