Děti se při koupání nadýchaly jedovatého plynu. Matka je zachránila

Kroměřížští záchranáři zasahovali v neděli večer u případu dvou dětí, které se nadýchaly jedovatého oxidu uhelnatého. "Dvěma nezletilým osobám intoxikovaným oxidem uhelnatým pomáhaly tři posádky záchranářů, z toho jedna s lékařem," informovala mluvčí krajské záchranné služby Gabriela Netopilová Sluštíková.

Matka dětí zachovala duchapřítomnost. "Když totiž ucítila v koupelně podivný zápach, neváhala a děti odvedla do jiné místnosti, kde otevřela okno, a poté zavolala na tísňovou linku 155," upřesnila mluvčí.

"Maminka byla úžasná, v kritické situaci se zachovala skvěle," dodala Netopilová. Záchranáři děti ošetřili a převezli do nemocnice v Kroměříži.

[chooze:article;value:517391]

​Od začátku října jde o sedmou událost v kraji, při níž zdravotnické posádky vyjížděly k záchraně lidí otrávených oxidem uhelnatým. Za tu dobu ošetřily celkem devět pacientů, uvedli na webu záchranáři.

Zásadní nebezpečí oxidu uhelnatého je v tom, že není vidět ani cítit. Snadno a nepozorovaně tak dochází k jeho zvýšené koncentraci a následné otravě v domácnostech.

Otrava se může projevit nevolností, zvracením, bolestí hlavy, závratí nebo celkovou slabostí. Výjimkou není ani porucha koordinace pohybů a v horších případech ztráta vědomí.

Hromadná otrava v pražském hotelu. Pět lidí skončilo v nemocnici (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.