Děti se těšily na vyřezávání dýní. Zrůda jim vše zničila. Dvakrát

[chooze:gallery;value:33604]

V obci Kurdějov u Hustopečí na Břeclavsku řeší neobvyklý případ. Krásně vyřezané dýně, které byly dílem tamních dětí, někdo rozkopal. A to dokonce ne jen jednou, ale hned dvakrát krátce po sobě.

Všechno začalo minulou neděli, kdy se tamní obyvatelé sešli na akci nazvané Dýňování a lampionový průvod. "Sešlo se asi 30 dětí s rodiči, kteří společně vyřezávali dýně, a k tomu bylo přichystáno drobné občerstvení. Vznikla velice příjemná atmosféra. Poté byly dýně přemístěny do přilehlého parku ke kostelu a rozsvíceny. Obzvláště ti nejmenší měli z tohoto počinu radost," popsal akci jeden z místních Marek Kortiš.

Ráno ale děti čekal smutný pohled. Když se šly na své výtvory podívat, zjistily, že jim je někdo rozkopal. "Dotyčného vandala, který dětem zničil jejich potěšení, asi nenajdeme, ale věříme, že si tento příspěvek čte a je mu ze sebe samotného zle," uvedla na svých facebookových stánkách samotná obec.

[chooze:article;value:526301]

A zlobili se i další lidé. "Není nic horšího než zkazit radost dětem! Dospělý člověk se s tím už nějak vyrovná, ale dětem tohle jen těžko vysvětlíte! Nemám slov. Teda mám, ale nezveřejnitelných," napsala pod příspěvek paní Marcela. "Hnus, co se to děje! Nemám na to vážně slov. Syn ráno i plakal, když to viděl," tvrdí paní Renata.

U toho to ale neskončilo. Pan Kortiš se totiž rozhodl zlu neustupovat a sám se ujal nápravy. "Objevil jsem inzerát s prodejem dýní v asi 22 kilometrů vzdálených Unkovicích. Ihned jsem sedl do auta a nakoupil 20 nových dýní za 700 korun. Tyto jsem přivezl na stejné místo do místního parku a tam je zanechal," řekl pro TN.cz.

"Tak znovu a lépe. Ne že by to bylo napoprvé nejhorší, ale myslím, že pokus číslo dvě může být ještě lepší. Stačí si vyzvednout dýni u kostela, doma vyřezat a vrátit zpět na místo. Pak už jenom každý den chodit měnit svíčku. Vše špatné je pro něco dobré a díky nějakému kazisvětovi budeme mít dýňáčky krásnější," vzkázal svým spoluobčanům v pondělí na společné facebookové skupině.

[chooze:article;value:526327]

Jenže jak se následně ukázalo, zkáza nedělní noci nebyla jednorázovým úletem nějakého rebela bez příčiny, ale šlo nejspíše o promyšlený čin. "Pokus číslo dva proběhl, přes noc nikdo nic nezničil, až dnes odpoledne. Prosíme, ať další dýně už do parku neumisťujete," informovala obec na svých stránkách v úterý.

Podle některých obyvatel obce vede stopa na místní faru, u jejíhož kostela se dýně nacházely. "Nutno podotknout, že byly zase rozkopány jen ty dýně, které byly vyřezány v halloweenském stylu," upozorňuje pan Kortiš.

Dlouholetý farář v obci otec Jaromír se ale k těmto obviněním vyjadřovat nechtěl. "To jsou věci u nás v obci. Nechci prát špinavé prádlo na veřejnosti. Já se těmto pomluvám ubráním sám, média na obranu nepotřebuji," sdělil TN.cz. Redakce k případu oslovila také polici. Podle mluvčího Petra Valy se však strážci zákona žádným takovým případem nezabývají.

Jaké existují druhy dýní a jaký typ je nejvhodnější k vyřezávání? Podívejte se ve videu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.