Děti si domů z prázdnin přivezly řadu nemocí. Řádí vši i zápaly plic

Tam, kde jsou děti pohromadě, vždycky hrozí, že si něco navzájem předají. A tábory nejsou výjimkou. Platí to například pro vši. "Jediné, co pomáhá, je, aby rodiče spolupracovali a aby ke kontrole došlo u všech dětí," tvrdí pediatrička Hana Cabenochová.

Problém je, že vši si na řadu používaných prostředků už zvykly. Pokud šampony proti nim nefungují, odborníci radí vyčesat je speciálním hřebenem. Vyčesávání je nutné provádět důkladně od kořínků vlasů, pramínek po prameni.

Vši navíc dokážou mimo svého hostitele žít i 14 hodin. Je proto důležité vyprat všechno oblečení, vydezinfikovat křesla, matrace a vyprat povlečení.

[chooze:article;value:572132]

Děti si předávají také roupy. "Roup je parazit, který žije ve střevním traktu, takže je ten dětský kolektiv náchylný, protože hygiena u dětí nelze předvídat," vysvětluje lékařka. V případě nákazy je vždy nutné léčit i celou rodinu, aby se zabránilo reinfekci. Doporučuje se léčení opakovat po šesti týdnech.

Časté je také nakažení respiračními onemocněními. "Nemoci, jako je angína, souvisí hodně s klimatizací, kdy přece jen dochází k vysušování sliznic a je vyšší riziko přenášení infekce," tvrdí další pediatrička Lenka Chudomelová. "Pro toto léto jsme měli velký nárůst pneumonii, zápalu plic. To jiná léta nebylo," dodává Cabenochová.

[chooze:article;value:570503]

Pokud přebíráte dítě z tábora, neměli byste se vedoucích zapomenout zeptat, jestli dítě mělo klíště, a hlavně na jakém místě bylo. Pokud klíště objevíte až doma, je důležité ho správně vytáhnout. "Stačilo by použít krém, sprchový gel, papírový kapesník, a to klíště obkružovat, je jedno jakou stranu," tvrdí Cabenochová.

V posledních dnech se po návratech dětí z dovolené čekárny pediatrů plní i nakaženými covidem. Lékaři ale ve velkém řeší třeba i salmonely po grilování nebo mononukleózy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.