Dětský očkovací kalendář se mění. Nové podmínky se dotýkají více pacientů

Dětský očkovací kalendář se mění na základě novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. Doteď proplácely pojišťovny očkování proti HPV jenom 13letým. Od 1. ledna je ale hradí všem od 11 do 15 let. 

"Očkování proti lidskému papilomaviru je nejúčinnější prevencí HPV onemocnění. Viry napadají různá místa na těle žen i mužů a u obou pohlaví mohou vést k rozvoji závažných onkologických onemocnění," popsala předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

V Česku má papilomavirus na svědomí až 98 procent případů rakoviny děložního hrdla a 90 procent případů genitálních bradavic. Je ale příčinou i dalších rakovin, například řitního otvoru, pochvy a zevních rodidel.

[chooze:article;value:534709]

"Proti HPV by se proto měly nechat naočkovat nejenom dívky, ale i chlapci. Ideálně před zahájením sexuálního života. Ochrání sami sebe a výrazně sníží riziko přenosu viru," vysvětlila Hülleová.

Rakovinou děložního hrdla v Česku ročně onemocní 750 žen, 300 jich na ni zemře. Jde o třetí nejčastější nádorové onemocnění žen v produktivního věku. 

"V některých zemích, například v Austrálii nebo severských státech, rakoviny děložního hrdla významně ubývá. Proočkovanost proti HPV se v nich totiž vyšplhala až na 90 procent. K takovému číslu chceme směřovat také," poznamenala Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

U dívek v roce 2021 dosáhla proočkovanost 70 procent, u chlapců o asi 30 procentních bodů méně. Během roku 2022 už ale stoupla u chlapců na 48 procent. U dívek zůstala podobná. 

[chooze:article;value:533780]

"Téměř polovina dětí tak není při zahájení sexuálního života proti HPV infekci chráněna," varuje Šebková. HPV se šíří nejen při pohlavním styku, ale i při orálním sexu, mazlení nebo přes kontaminované předměty, tedy například ručníky.

Navíc se s ním děti setkávají ve stále nižším věku. "Rozšíření věkového rozpětí pro hrazené očkování proti HPV je proto velmi rozumným krokem," míní Šebková.

"I když rodiče o možnosti očkování proti HPV informujeme s dostatečným předstihem, často se stává, že si na něj vzpomenou až po 14. narozeninách svých dětí," doplnila praktická lékařka pro děti a dorost a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová. To až doteď znamenalo, že musí za vakcínu zaplatit. Nově ale jsou proplacené až do 15 let.

[chooze:article;value:533752]

Podle řady odborných studií je očkování proti HPV bezpečné a účinné. Nežádoucí účinky jsou vzácné. "V současné době je to jediné očkování, které chrání před vznikem onkologického onemocnění," sdělila Cabrnochová.

Od Nového roku pojišťovny hradí více dětem i očkování proti meningokokům. Stále je proplácí do dovršení 12. měsíce, nově ale také od 14 do dovršení 16 let, tedy o rok déle než doposud.

Vědci hlásí revoluci v léčbě rakoviny. Metoda je téměř stoprocentně úspěšná (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.