Deváťáci si stěžují na těžké přijímačky z matematiky. Zkuste, jestli byste je zvládli

Podle řady žáků byly přijímací zkoušky hotovým peklem. Děti si stěžují převážně na úlohy z matematiky a test hodnotí jako fiasko. Učitelé však testy hodnotí vcelku pozitivně, jejich obtížnost prý byla přiměřená.

"Já si myslím, že přijímací zkoušky plní účel, jaký plnit mají, a nemohu proti nim nic moc namítat. Tyto testy jsou a mají být selektivní, na rozdíl od maturitních didaktických testů, které mají za cíl vědomosti žáků ověřovat. Cílem dětí není dosáhnout plného počtu bodů, ale mít lepší výsledek, než mají ostatní," sdělila redakci TN.cz jedna z učitelek devátých tříd na základní škole v Praze 10.

[chooze:article;value:499696]

"Přišlo mi, že letošní testy se podobaly těm předešlým. Přišlo mi akorát, že zde byly náročnější texty na porozumění. Pořád se mi však zdá, že po dětech se při přijímačkách chce stále to samé, musí umět pojmy a následně je aplikovat," okomentovala kantorka přijímací zkoušky z českého jazyka.

[chooze:quiz;value:2fbda3a9-acf2-4a2d-86e2-192550d28fd3]

Horší byla podle většiny školáků matematika. "Učitelé matematiky z naší školy vesměs tvrdí, že testy byly snadné, ale to mají obvykle ve zvyku. Ale děti s nimi rozhodně nesouhlasí," dodala učitelka deváťáků ze školy na Praze 10.

[chooze:article;value:499650]

"Moji žáci hodnotili matematiku jako těžkou. Můj syn ale říkal, že byla lehčí než čeština. Kolegyně zadání už viděla a říkala, že bylo hodně o logice," poznamenala v diskuzi na portálu Učitelé + jedna z kantorek. 

"Já už mluvila s několika žáky, testy mi nepřišly těžší než jindy. Jim sice ano, ale byly jen trochu o něčem jiném než v minulých letech. Bylo zde více Pythagorovy věty a válec. Časově jsou vždy náročné," obhajovala obtížnost testů další z učitelek.

Přijímací zkoušky začaly. Největší zájem je hlavně o gymnázia (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.