Deváťáci v Praze se nemohou dostat na střední školy. Míst je dost, tvrdí radní

O problému se vědělo léta, nikdo s tím nic ale nedělal. Teď to odnáší tisíce dětí, které se bojí o svou budoucnost. Jednou z nich je i patnáctiletá Markéta, která chodí na základní školu ve středočeských Kralupech nad Vltavou.

"Hlásila jsem se na kralupské gymnázium a v Praze na obchodní akademii. Nedostala jsem se ani na jednu. Snažíme se všude, kde se otevřou druhá kola, ale je jich málo. Bereme už všechno. Mám z toho strach," přiznala Markéta.

[chooze:article;value:505803]

Právě na Prahu, kde je situace nejhorší, se snesla ze všech stran kritika, že se na příliv středoškoláků měla lépe připravit. Jenže magistrát nevidí problém v kapacitách, kterých je prý dostatek. Překážkou je podle něj nedostatečná digitalizace. Bez ní totiž není jasné, kam se které dítě hlásí, kam bylo přijato a kde zbytečně blokuje místo. "V Praze je 17 100 míst pro 11 500 uchazečů, což by mělo stačit," tvrdí pražský radní Antonín Klecanda (STAN).

"Rodiny pražských deváťáků jsou ve stresu, volají o pomoc a pan radní je poučuje, že míst je dost. Pan primátor strká hlavu do písku. Takhle se nechová reprezentace, která chce problém vyřešit," kritizoval magistrát starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě).

Kromě digitalizace je podle Klecandy potřeba také zřídit státní fond školské infrastruktury. Z něj by bylo možné financovat některé projekty, které nyní hradí město. "Z hlediska připravenosti škol má Praha 14 základních a 3 střední školy, které můžeme, pokud budeme mít finance, začít do půl roku stavět," připomněl Klecanda.

[chooze:article;value:506296]

"Toto je skandál. Já bych tady rád slyšel, kolik, kde a kdy se bude stavět a kolik to bude stát," ptal se zastupitel Milan Urban (SPD).

Zavedení státního fondu podporuje i ministr školství. "Vytvoření státního fondu vzdělávací infrastruktury je jednou z priorit ministra školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláše Beka (STAN). Fond chce ministr zřídit s cílem vytvořit systémovou podporu státu pro potřebné navyšování školských kapacit," sdělilo ministerstvo školství. Peníze chce ministr Bek získat díky 45miliardové půjčce z Evropské unie. Vše musí ale teprve schválit Evropská komise.

Nedostatek míst ve školách se ve čtvrtek řešil i na vyšší úrovni. Odpoledne se ve Strakově akademii setkali premiér Petr Fiala (ODS), ministr školství Mikuláš Bek a hejtmani. Ti necelé dvě hodiny jednali o nedostatečných kapacitách středních škol. Hlavními body, na kterých se všichni shodli, je maximální využití plné kapacity tříd. Což znamená až 34 žáků a studentů v učebnách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.