Developer žaluje vesnici o více než půl miliardy. Je to jen nátlak, říká starosta

Středočeská obec Jeneč má asi 1 300 obyvatel a roční rozpočet na letošní rok měl výdaje přes 50 milionů korun. Společnost VPP develop Jeneč v ní chtěla na místě bývalého zemědělského družstva postavit několik stovek bytů. Jenže nyní místo výstavby podala na obec dvě žaloby, jednu za 71,6 milionu a druhou za 591,8 milionu korun.

Žaloba za 71,6 milionu korun je podána kvůli kompenzaci za stavební uzávěru, žaloba v hodnotě 591,8 milionu korun je na náhradu škody za zmaření investičního záměru. Za podání žalob zaplatila společnost soudní poplatek asi dva miliony korun.

Projekt na 300 bytů za více než miliardu

Všechno podle člena představenstva a spolumajitele společnosti VPP develop Jeneč Tomáše Procházky začalo někdy v roce 2017. Původně byl předpoklad takový, že se obec seznámí se studií, kdy by mělo v první fázi vzniknout asi 60 a v druhé asi 240 bytů v areálu bývalého zemědělského družstva na Karlovarské ulici.

Byty jsou podle vizualizací, které si můžete prohlédnout v galerii níže, rozdělené do několika třípodlažních domů, přičemž byty v nejvyšším patře jsou míněné jako podkrovní. Jedná se povětšinou o bydlení v dispozici 2kk či 3kk, mají být určené především pro rodiny, které chtějí v obci trvalé bydliště. Jednou z výhod má být také oživení nyní nijak nevyužívaného a ne příliš vzhledného prostranství po zkrachovalém zemědělském družstvu.

[chooze:gallery;value:29530]

"Poté, co jsme projekt představili, nám však vedení obce hází klacky pod nohy. Obec odmítá vydat stanoviska, na která máme ze zákona nárok, například čistě administrativní souhlas s rozdělením pozemku. Požaduje také doplnění dokumentace, která je součástí až pozdějších fází povolovacího procesu. Jako vstřícné kroky z naší strany jsme projednávali návrh, že obci převedeme pozemek pro stavbu školky, řešili jsme i oboustranně výhodné vybudování vlastní čističky a v projektu je zahrnuta také zeleň, osvětlení či chodníky, cestu ke shodě však nenacházíme," doplnil Procházka.

"Všechny výzvy k jednání a dohodě pan starosta Stark vytrvale ignoruje a o hrozbě pro obec neinformuje ani zastupitele, natož občany. O možnosti podání žaloby jsme starostu přes půl roku opakovaně informovali a vyzývali ho k jednání, ke kterému jsme stále připraveni. Doposud nepomohlo nic," míní Procházka. Připomněl, že mají k projektu také všechna potřebná razítka, kromě toho od obce.

Problémem pro společnost byla také stavební uzávěra "Stavební uzávěra byla snad pět let, přičemž by podle našeho právního zástupce měla být jen na dobu nezbytnou. Myslíme si, že se na obci dělo něco takového, aby nám to zabránilo ve výstavbě," naznačil Procházka. První fáze, tedy asi 60 bytů, měla být hotová v roce 2020 nebo 2021, zatím se ale ani pořádně nezačalo.

Přitom jde o velké peníze, celkem se jedná o výstavbu za více než miliardu korun. Společnost také dle svých slov již investovala do pozemku po bývalém družstvu. Na snímky pozemku se můžete podívat v galerii níže:

[chooze:gallery;value:29531]

Žaloba a její případné důsledky mohou být pro obec velmi nepříjemné. "Obec nebo jakákoliv jiná veřejnoprávní korporace jsou subjekty práva. Mohou nadělat dluhy, mohou získat peněžní prostředky a tak dále. Znamená to, že tam nemůže být vyhlášené insolvenční řízení. Pokud by obec byla zažalována, měla by si najít advokátní podporu, tu musí hradit. Pokud bude odsouzena k plnění, tak je to exekučně vymahatelné. Může se to podepsat na obecních nemovitostech, to jsou pak poměrně velké problémy," řekl advokát Pavel Kolesár.

[chooze:article;value:476118]

Je to zastrašování, říká starosta

Podle starosty Jenče Michala Starka (nez.) se ale jedná ze strany developera o zastrašovací PR kampaň, která má obec přinutit jít na ruku společnosti. "Společnost VPP develop Jeneč s.r.o. namísto přípravy stavebního záměru v souladu s právními předpisy i nadále činí kroky k očernění obce Jeneč a jejích zástupců. Obec Jeneč ani na základě takového nátlaku nezmění svůj postoj, tj. bude i nadále jednat v souladu s právními předpisy," uvedl starosta.

Poukázal také na to, že žaloby se na soud dostaly krátce před zářijovými komunálními volbami. U žaloby za 71,6 milionů soud zahájil jednání 4. srpna, u druhé žaloby to bylo 8. září. "Vzhledem k načasování podání žaloby a prezentace jejího obsahu na veřejnosti považujeme poměrně za zjevné, že podání žaloby před volbami do zastupitelstva obce Jeneč sledovalo jiný účel než kompenzaci tvrzené újmy," okomentoval Stark. Obec podle něj informovala obyvatelstvo o žalobě prostřednictvím mailu a letáků před prvním zasedáním nového zastupitelstva.

[chooze:article;value:477229]

Nepravomocné rozhodnutí

Pravdou je, že první žalobu za 71,6 milionu už smetl Okresní soud Praha-západ ze stolu, zatím ale nepravomocně, což potvrdila mluvčí soudu. Žalobu podávala dceřiná firma VPP develop Jeneč s názvem U VÁS DOMA. "Soud vyzval společnost U VÁS DOMA – Jeneč s.r.o. k doplnění žaloby, neboť měl žalobu společnosti U VÁS DOMA – Jeneč s.r.o. za neurčitou a nepodloženou. Žalobce to neudělal a dle telefonických informací soud již žalobu tento týden odmítl (usnesení ještě nemáme). Žaloba nebyla soudem obci Jeneč oficiálně zaslána k vyjádření," sdělil Stark.

Společnost s rozhodnutím soudu nesouhlasí. "Tuto záležitost zatím řeší asistentka soudce, která považuje naši žalobu za nedostatečně neurčitou, to jest, že nedostatečně specifikujeme, v čem jsme byli stavební uzávěrou poškozeni. S tím rozhodně nemohu souhlasit, jelikož tyto skutečnosti jsou v žalobě uvedeny, takže tomu rozumím tak, že jde spíše o neochotu se touto komplexní věcí zabývat. Musíme si interně rozhodnout, zda s ní budeme bojovat, nebo žalobu podáme znova s tím, že by ji pak mohla řešit jiná soudkyně, která by mohla mít k věci méně odtažitý přístup," popsal právník developera Daniel Hájek.

Co se druhé žaloby za 591,8 milionu týče, tam ještě žádné rozhodnutí není. "Dle sdělení soudu byla obec Jeneč vyzvána, aby se k žalobě vyjádřila, přičemž toto vyjádření již bylo soudu i doručeno. Soud by nám měl vyjádření Jenče zaslat v rámci dnů. Následně na něj budeme reagovat," přiblížil Hájek.

"Společnost VPP develop Jeneč s.r.o. má totiž za to, že její dceřiná společnost U VÁS DOMA – Jeneč s.r.o. nemohla kvůli obci Jeneč realizovat její stavební záměr. Skutečnost je však taková, že žaloba je zcela 'na vodě' a není splněn ani jeden z právních předpokladů pro jakoukoliv náhradu škody," shrnul Stark.

Společnost podle Starka záměrně přehlíží, že závazným dokumentem pro výstavbu v obci je výhradně platný územní plán. Navíc neexistuje žádná povinnost, aby obec měnila územní plán podle přání kteréhokoliv vlastníka pozemků. "Je to přesně naopak, všichni vlastníci pozemků mohou stavět pouze v souladu s územním plánem. Tak je to v každé obci v ČR, to je jeden ze základních stavebních kamenů právního řádu, pokud se týče stavebnictví. Naprostý nedostatek respektu žalobce vůči této základní skutečnosti je nám poněkud záhadou."

[chooze:article;value:473019]

Nátlak formou žalob se objevuje často, hodnotí advokát

Jak poznamenal Kolesár, žalob k nátlaku na druhou stranu sporu se v Česku využívá často a bránit se moc nejde: "Většinou se to využívá tehdy, když má jedna ze stran, která má zájem tlačit, zjednodušený přístup k právním službám, kdy víceméně ví, že svým způsobem ten náznak nic nestojí, a naopak tím bude komplikovat situaci straně, která se brání. Ať z důvodu, že bude muset platit své advokáty, nebo bude muset ve výkazech uvádět, že vede soudní spory, což se může stát například u společností, které jsou veřejně obchodované na burze, nebo se jedná o společnosti, které mají zájem o nějakou akvizici, být prodány, být koupeny. Vidina soudního sporu je zdvižený prst bez ohledu na to, zda má, nebo nemá reálný základ."

Jediné, co může žalovanou stranu utěšit, je to, že pokud spor vyhraje, tak náklady řízení platí žalobce. Žalobce sice musí při podání zaplatit soudní poplatek, pokud ale žalobu stáhne před prvním jednáním soudu, tak se mu vrací 80 procent hodnoty poplatku. A podle Kolesára může trvat klidně i rok, než se na jednání dostane.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.