Dezinformace o smrti Petra Pavla zaplavila internet. Žiju, vzkázal kandidát

Jménem Pavlovy mluvčí Evy Hromádkové kdosi rozeslal do českých médií i veřejnosti falešnou zprávu o kandidátově úmrtí. Vznikl i web, který je téměř stoprocentní kopií toho skutečného a na němž visí smuteční oznámení.

"Já, Eva Hromádková, tisková mluvčí, vás tímto oficiálně informuji, že kandidát na prezidenta České republiky Petr Pavel náhle zemřel v noci na čtvrtek 26. ledna 2023 na pravděpodobné selhání srdce," stojí ve smyšleném e-mailu. Web, jehož adresu záměrně neuvádíme, zase vyjadřuje "upřímnou soustrast rodině, blízkým a kolegům generála Petra Pavla".

[chooze:article;value:486462]

"Ano, žiju. Nikdy jsem nemyslel, že to budu muset napsat na sítě. Někdo rozesílá jménem mé mluvčí falešnou kopii mého webu se zprávou o mé smrti. Antikampaň dosáhla nového dna," reagoval Pavel na twitteru. "Odesláním falešné zprávy se již zabývá Policie ČR," doplnil.

"Případem, o kterém jsme se dozvěděli z veřejného prostoru, se zabývají pražští kriminalisté. Bližší informace poskytneme, jakmile to bude možné," potvrdili policisté.

Do redakce TN.cz později dorazil jiný lživý e-mail, podle jehož pisatele "generál Petr Pavel skutečně prodělal klinickou smrt, ale díky úsilí resuscitujících lékařů přežil. V současné době je v umělém spánku". 

[chooze:article;value:486228]

Pavla se zastal dokonce Andrej Babiš, generál mu poděkoval. "I když jsme soupeři, tak s vámi absolutně souhlasím. Je to hnus a mrzí mě, že se někdo k něčemu takovému sníží. Policie by to měla důkladně prověřit, stejně jako to dělá v případě anonymu, který mi vyhrožuje smrtí. Držte se," napsal poslanec a expremiér.

S problémy se při kampani potýkal i Babiš. O víkendu měla jeho ženě přijít obálka s nábojnicí a výhrůžkami, v úterý oznámil, že mu kdosi v anonymním dopise hrozil vraždou. Před Sokolovnou v Průhonicích, kterou vlastní, našel vystřelený náboj. S manželkou proto požádal o policejní ochranu a zrušil setkání s voliči.

"Je otázka, do jaké míry je to propojené s kandidáty a do jaké jde o partyzánskou akci," uvedl politolog Lukáš Valeš. "Mrzí mě, že ti kandidáti kromě mše na Pražském hradě si nepodali ruce, nešli spolu třeba na pivo, neudělali nějaký státnický krok. Je to nejhorší volební kampaň za 33 let, co si pamatuji od listopadu 1989. Tady už končí legrace, myslím si, že by oba dva kandidáti si skutečně měli dát stopku," dodal.

Když se jde do finále, začínám si to užívat, říká Pavel:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.