Dezinformátora Čermáka zadrželi polští policisté. Chtěl se dostat do Běloruska

"Šestatřicetiletého fantoma české dezinformační scény zadrželi včera polští kolegové na základě poznatků našich policistů," informovala česká policie ve středu na sociální síti X. V nejbližší době jej mají polští kriminalisté českým předat.

Čermák se vyhýbal nástupu do vězení po pravomocném odsouzení k pěti a půl roku odnětí svobody za podporu a propagaci terorismu. Krajský soud v Plzni tak vydal mezinárodní zatykač.

[chooze:article;value:528842]

Do pátrání se zapojila polská policie. "Po provedení řady prověrek policisté zjistili, že hledaný muž se pravděpodobně zdržuje v Lublinském vojvodství," uvedla polská policie na svém webu.

"Muž byl zcela překvapen a přesvědčen, že se mu podaří úspěšně skrývat před strážci zákona mimo Českou republiku. Po zatčení byl hledaný muž umístěn do vazby v Lublinu a podroben extradičnímu řízení," doplnili polští policisté.

[chooze:article;value:528606]

Čermák se přitom na sociálních sítích minulý měsíc snažil vzbudit dojem, že je v Rusku. Na sobě měl rudé triko s nápisem SSSR v azbuce a v ruce vlajku Ruské federace. "Chci vám všem vzkázat, všem vlastizrádcům, že budete pěkně potrestání," prohlašoval. Útočil mimo jiné na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

"Je pozoruhodné, že někdo, kdo si stěžuje na údajnou nesvobodu v Česku, spatřuje vzor v zemi, kde se válce nesmí říkat válka, kde kritizovat armádu je vlastizrada a kde nepohodlní lidé buď padají z oken, nebo s nimi padají letadla," reagoval ministr. "Policie ČR v pátrání po odsouzeném samozřejmě dál pokračuje, trik s tričkem a vlajkou působí krajně nepřesvědčivě," dodal.

"Ve svých vystoupeních na sociálních sítích se vysmíval spravedlnosti a amatérsky se snažil budit dojem, že se pohybuje mimo území ČR," popsal Čermákovo působení mluvčí Policejního prezidia David Schön.

"Do pátrání po uprchlém se postupně zapojilo několik policejních útvarů a velmi důležitou roli sehrálo i nasazení kriminalistů z odboru pátrání ÚSKPV, kteří jsou součástí  ENFAST – Evropské sítě jednotek cíleného pátrání. Právě polští kolegové z této jednotky jsou za včerejším zadržením uprchlíka. Svou roli měla i rychlá informační výměna, za kterou stojí ŘMPS a NCTEK," doplnil,

Až do předání Čermáka do Česka je stále v pátrání. "Díky realizaci EZR bude možné provést velmi rychle, maximálně v řádu týdnů," uvedl mluvčí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.