Diabetikům svítá naděje. Nový objev jim umožní vyměnit injekce za pilulku

Už žádné rozpíchané břicho anebo stehna. Cukrovkáři by injekce a pera mohli vyměnit zřejmě za běžnou pilulku. Léčba podle odborníků spočívá ve využití stávajících léků na rakovinu.

"Podařilo se nám zregenerovat a zmanipulovat slinivku břišní tak, aby opět došlo k produkci inzulinu," řekl uznávaný australský diabetolog Sam El-Osta.

Cukrovka prvního typu už od dětství trápí i pana Koudelu. Pravidelnou dávku inzulinu mu zajišťuje speciální pumpa. V břiše má ale píchnutou malou kanylu, ze které vede hadička do zásobníku inzulinu. Navíc v rameni musí mít senzor, který nepřetržitě analyzuje jeho stav. Pokud se medicína posune, bude prý jedině rád. 

[chooze:article;value:542276]

​"Přijde mi to jako super věc, mám ale určité obavy z toho kdy a za jakých podmínek to přijde. Co se týká zdraví, tak si myslím, že to oceníme všichni," poznamenal Vojtěch Koudela.

Australští lékaři předpokládají, že novinka bude na trhu zhruba do deseti let. Pomoci by prý mohla i lidem s cukrovkou 2. typu, kteří si píchají inzulin.

"Bude pokračovat nárůst jak obezity, tak cukrovky, protože obezita je nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro vznik té nejčastější cukrovky 2. typu," sdělil přednosta Centra diabetologie IKEM Martin Haluzík.

Podle lékařů ji totiž podceňujeme a zanedbáváme prevenci, stačilo by, abychom se více hýbali a zdravěji jedli.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.